Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Kommunfullmäktige blir digitalt

17 november 2020 | Kommun & politik, Coronaviruset covid-19
Kommunfullmäktige den 24 november 2020 kommer att genomföras på ett annorlunda sätt. Hälften av ledamöterna träffas då fysiskt på morgonen för att fatta ett beslut om att godkänna digital närvaro. Därefter avslutas sammanträdet.

Men kommunfullmäktige återupptas digitalt samma dag klockan 11:00. Då med full styrka, 79 ledamöter. 

Bakgrunden till förändringen är den snabba smittspridningen i kombination med Folkhälsomyndighetens och regeringens besked angående detta. Kommunfullmäktige i Linköping vidtar den här åtgärden för att kunna genomföra sammanträden utan att ledamöterna samlas fysiskt. För att kunna fatta ett lagligt beslut om att godkänna digital närvaro krävs det att beslutsfattarna träffas vid ett fysiskt möte.  

- Jag kan inte nog understryka hur olyckligt jag, resten av kommunfullmäktiges presidium och gruppledarna tycker det är att behöva samlas fysiskt, om än mycket kort och med stor fysisk distans. Men det är juridikenhetens tydliga besked att annars blir inte beslutet om digital närvaro lagligt och giltigt, säger borgmästare och ordförande i kommunfullmäktige Lars Vikinge (C).

Alternativet hade varit att återigen ställa in kommunfullmäktige. 

- Det bedömdes av gruppledarna och kommunfullmäktiges presidium samfällt som omöjligt med tanke på de tunga beslutsärenden som kommer framöver, säger Lars Vikinge (C).

Beslutet om att godkänna digital närvaro gäller utan tidsgränser.