Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Krav på vaccinationsbevis

12 januari 2022 | Kommun & politik, Arbete, Omsorg & hjälp
Med anledning av den pågående coronapandemin kan praktikanter som har nära kontakt med medborgare, brukare, boende och elever avkrävas vaccinationsbevis. Det gäller från den 17 januari och för nya praktikanter.
Kommunalråd Denise Cassel

Ambitionen är att skapa trygghet säger kommunalråd Denise Cassel (KD)

Bakgrunden till beslutet är att kommunen vill säkerställa att de som träffar praktikanterna vet att de är vaccinerade.

– Vår ambition för kommunens verksamheter är att alla ska känna sig trygga när de kommer till oss och slippa vara oroliga. Vi har också ett ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö. Att införa vaccinationsbevis för praktikanter inom verksamheten innebär att vi får bättre möjlighet att riskbedöma och vidta åtgärder så att våra medarbetare och andra personer inte utsätts för covid-19-smitta, säger kommunalråd Denisé Cassel (KD).

Riskbedömning

Kommunens förvaltningar som har praktikanter ska göra en riskbedömning för att komma fram till vilka typer av arbetsplatser som ska omfattas. Därefter fattas beslut av förvaltningschefen om var vaccinationsbevis krävs.

– Det här innebär alltså att det är upp till varje förvaltning att göra en egen bedömning. Mitt beslut som kommundirektör handlar om att göra det möjligt att kräva vaccinationsbevis, säger Paul Håkansson, kommundirektör.

Beslutet är taget av kommundirektören och gäller alla nya praktikanter som genomför någon form av praktik, arbetsmarknadsinsats eller arbetsmarknadsanställningar på en kommunal arbetsplats.

Förvaltningen ska även ta hänsyn till arbetsmiljölagen, speciellt när det gäller praktik för minderåriga.