Kreativt kalas för Linköpings barnfamiljer

27 februari 2019 | Uppleva & göra
Lördagen den 9 mars är det dags för årets upplaga av Kulturfabriken – ett kreativt kalas för alla barn i Linköping. Men det blir också flera andra roliga aktiviteter denna helg.
Hanna Julinder och Lina Marcusson

Hanna Julinder och Lina Marcusson från Linköpings kommun laddar för ett späckat program på Passagen. Foto: Per Conning

Kulturfabriken är ett årligt återkommande evenemang på Passagen vid Stora torget. Under en hel dag samlas olika kulturaktörer för att bjuda på kreativa aktiviteter, skapande verkstäder, teater och sagostunder.

– Vi visar upp en rad barnverksamheter som finns i Linköping. Det brukar vara mycket populärt, många besökare stannar hela dagen och är väldigt aktiva. Det blir mycket skapande och eget pyssel, säger Lina Marcusson, Linköpings kommuns samordnare för dagen.

Tema kretslopp

Årets tema är kretslopp. Det kommer att märkas i en rad aktiviteter. Barnen kan bland annat hålla på med måleri, fotografi och kollage. Det går också att tillverka hopprep eller göra krukor av återbrukade tidningar. Det blir även musik med Kulturskolans elever, möjlighet att prova instrument och att vara med i en teaterworkshop – bland mycket annat.

– Besökarna kan gå runt till olika stationer i våra lokaler, säger Hanna Julinder, mediepedagog på Passagen.

De aktörer som medverkar är Passagens ateljé och medieverkstad, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Kulturskolan, stadsbiblioteket, Hemslöjden, Östergötlands museum, Ung scen/öst, Linköpings domkyrka och Slotts- och domkyrkomuseet.

 

Passagens entré vid Stora torget.

 

Programmet är kostnadsfritt och vänder sig främst till barn i åldern 3-12 år. Men det finns även aktiviteter för de allra yngsta.

Varför tycker ni att man ska komma till Kulturfabriken?

– Det finns så många olika aktörer på plats, det är roligt. Som besökare får man kanske upp ögonen för något man inte känner till, säger Lina.

– Och programmet är spritt för olika åldrar, så det fungerar för hela familjen, säger Hanna.

Familjens helg

Förutom Kulturfabriken händer det också mycket annat för Linköpings barnfamiljer under helgen 9-10 mars. Programmet går under namnet Familjens helg och innehåller öppet hus på Kulturskolan, föreställning med Jecko & Jessie på Konsert och kongress, och barnteatern Maja och Bobbo på Sagateatern.

På sidan nedan kan du läsa mer om programmet och om hur du köper biljetter till föreställningarna. Där finns också mer information om Kulturfabriken.

Text: Per Conning