Kulturfestival direktsänds från Linköping

24 mars 2020 | Uppleva & göra
Under coronakrisen söker kulturen nya och kreativa vägar för att nå sin publik. Nu testar Linköpings kommun ett nytt grepp genom att livesända lokal kultur. ”Kulturlive Linköping” kan du se direkt i dator, mobil eller surfplatta.

Kulturlive Linköping sänds den 26-28 mars.

Samhällets kulturskapare är en av många yrkesgrupper som drabbas hårt av coronakrisen. Många gånger jobbar de med små ekonomiska marginaler och är helt beroende av uppdrag i form av framträdanden inför publik. Detta har fått Linköpings kommun att agera snabbfotat och testa ett nytt format för kulturuppträdanden. Visit Linköping har skapat en hemsida för arrangemanget.

– I en ovanlig situation vill vi försöka hitta alternativa lösningar på de utmaningar vi står inför för att nå ut med olika kulturuttryck, och även testa ett nytt format att ta del av kultur på, säger projektledaren Kristoffer Dezsi.

Tror på fler direktsändningar

Den 26-28 mars livesänds ”Kulturlive Linköping” från kulturhuset Agora i Skäggetorp. Det kommer att bjudas på allt från musiker till dans- och teatergrupper, till klubbarrangörer, DJ:s och ljud- och bildkonstnärer.

Ambitionen är att kunna genomföra den här typen av arrangemang vid flertalet tillfällen.

– Jag tror vi kommer att se en ökad efterfråga i framtiden, nu när vi snabbt bygger strukturer för att få ut kulturen på detta sätt, säger Kristoffer Dezsi och berättar att tanken om att sända kulturarrangemang live har funnits länge men inte blivit verklighet förrän nu.

– Faller det väl ut så kommer det att vara ett spännande koncept att ta med sig in i framtiden.

”Kulturlive Linköping” sänds den 26-28 mars mellan klockan 18.00-21.00.

Länken till livestreamen kommer att publiceras på arrangemangets hemsida och i diverse kanaler på sociala medier.

Text: Mattias Grane

 

Torsdag 26 mars

Klockan 18.00: Emmy Karlsson – Heavy Metal Knitting
 
Klockan 18.15: Mattias Hofvendahl – ”From the Deep Waters of Sleep”
Verket ”From the Deep Waters of Sleep” undersöker, med utgångspunkt i konstnären Bas Jan Aders livsöde, begreppet gravitation.
 
Klockan 19.00: Johker Scenkonst – ”Till Min Kära Fiende”
”Till min kära fiende” kan beskrivas som en brevroman i pjäsform, inte helt olikt A.R. Gurneys Love Letters, där två skådespelare läser brev och annan korrespondens. Den handlar om Alexander, en bortskämd förmögen ung man som träffar sin överkvinna Ylva, en fotokonstnär som brottas med sin skaparångest. Det är två helt olika världar som möts när Alexander skickar ett reklamationsbrev som resulterar i att Ylva får sparken från sitt jobb, och deras liv tar en helt oväntad vändning. Vi får följa deras allt mer absurda brevväxling medan deras känslor pendlar mellan hat och kärlek. Men var kommer det att sluta? Pjäsen är skriven av Bill Corbett och översatt till svenska av Johker Scenkonst.
 
Klockan 20.30: ”Nattskräck”
Det mänskliga perspektivet på tillvaron är ofrånkomligt - åtminstone för oss, med våra mänskliga kroppar. Aldrig blir detta så tydligt som när vi tvingas leta mönster där inga står att finna. Oavsett medel - dadaistisk poesi, surrealistisk konst eller kaotiskt oljud - så tvingar ”Nattskräck” oss att genom överstimulans beakta vår mänsklighet i all dess ofullkomlighet. Att se oss som de biologiska maskiner vi är. Som meningssökande i en meningslös värld.
 

Fredag 27 mars

Klockan 18.00: Folke Dansteater – Styvsystrarna
19.00 Teater Imba – ”Alla kan inte vara bäst”
Alla kan inte vara bäst men alla kan göra sitt bästa! Alla har vi fantasi som ibland flyger iväg och då kan till och med den till synes tråkigaste vardagssyssla fyllas av lek och glädje. ”Alla kan inte vara bäst” är en fantasifylld föreställning om att misslyckas. Hur ett fel kan bli så rätt och med lite påhittighet går det att finna magi runt varje hörn. Med endast en clown, en väska och en mopp städar Teater Imba sig igenom denna föreställning med jonglering, trolleri, dans och massor andra konstigheter!
 
Klockan 20.00: David Gustafsson
David Gustafsson är en singer-songwriter verksam i Linköping som hittills gett ut tre stycken plattor med eget material. David verkar till största del i en utpräglad Do-It-Yourself-anda och samtliga skivor är inspelade hemma i lägenheten. Genom åren har det blivit ett antal spelningar i Linköping med omnejd, bland annat som förband till Ola Aurell, Mohlavyr och Staffan Hellstrand. Den 27 mars kommer David mestadels spela material från sin senaste skiva, "En mygga till blodet", som kom förra året. Utöver det blir det en och annan äldre låt samt en nyskriven (förutsatt att en den hinner skrivas klart i veckan som kommer). Julia Powell (från Kvinnokamp) är med på scen och spelar piano och sjunger på ett antal låtar. "Det ska bli så kul att möta publiken på ett nytt sätt, och jag ser mycket fram emot min första livestreamade spelning", hälsar David.

Lördag 28 mars

Klockan 18.00: Sånggruppen Men
Sånggruppen Men bildades 1999 av sex yngre herrar från Studentsångarföreningen i Linköping (dåvarande Lihkören). Nu drygt 20 år senare finns gruppen kvar, men består således av något äldre män – Emil Selse, Mattias Jansson, Claes Johansson, Göran Liffner, Ulf Lindberg och Jakob Vrang. Gruppen har blivit mest känd för att hedra den vackra östgötska dialekten, främst genom dialektsången ”Östgötacasanovan” (”Kolmårdstroll”). Den har nu spelats närmare två miljoner gånger på Spotify. De fick även sprida dialekten till hela Sverige då de 2009 var med i underhållningsprogrammet ”Talang” på TV4 där de gick ända till final. Gruppens signum är underfundiga texter om mer eller mindre självupplevda händelser till egna arrangemang. Oftast är musiken känd, men det händer också att de skriver musiken själva.
 
Klockan 18.40: Dunia Dance Collective
Dunia Dance Collective är en grupp av fem dansare verksamma i Linköping, som huvudsakligen fokuserar på danser från Västasien eller MENA-regionen (Mellanöstern och Nordafrika), specifikt klassisk och modern persisk dans, orientalisk dans samt danser som är inspirerade av olika folkdanser från regionen (Saidi, Khaleegy, Bandari, Azeri, Gilani, etc). Även om grunden finns i MENA-dansen så integreras också element från andra dansgenrer och rekvisita i showerna som resulterar i fusion-föreställningar.
 
Klockan 19.20: CarcassFun
CarcassFun är en techno- och house-producent inspirerad av Norrköpings techno och deep housescen, samt 90-talets jungle och madchester-musik. Han producerar låtar med en fin balansgång mellan minimalism och maximalism. Uppvuxen i Linköping lärde han sig spela trummor i lågstadiet för att sedan gå en DJ-kurs i högstadiet och därefter börja producera musik. Efter att ha trampat mark utanför kojan på Emmabodafestivalen visste han att det var techno han ville göra.
 
Klockan 20.00: DJ Banjee
Banjee är den banbrytande queerklubben i Linköpingsscenen vars syfte är att skapa en fristad i Östergötland för HBTQ+ personer och allierade. Banjee fyller två år i år och har under dessa år skapat en plattform för musiker, konstnärer och DJ:s att visa upp deras artisteri och därmed satt ett starkt avtryck på kulturlivet och klubbscenen. Under denna timme kommer Assaad från Banjee att ta över bakom DJ-bänken och köra ett set i ren Banjee-anda. Det kommer att serveras ett axplock av queer-anthems och moderna bangers. Förvänta er en timme av genre-bending och psykotiska mashups med härliga visuals. Så se till att logga in och joina denna digitala cyberfesten.