Lät bilen stå - blev ett äventyr

9 juli 2019 | Bygga, bo & miljö
I två månader har de ställt av sina bilar och i stället cyklat och åkt kollektivt. ”Det har varit en rolig utmaning. Vi ville ha ett äventyr”, säger Linköpingsbon Magnus Ericsson.

Familjen använde inte bilen på två månader. Istället cyklade de. Foto: Privat

Magnus och han sambo Sanna antog kommunens utmaning att låta bilen stå och istället pröva klimatsmarta alternativ.
Familjen bor i Ekängen med sin tvååriga dotter. Magnus arbetar på Malmen och har 15 kilometer till jobbet. Sanna arbetar inne i Linköping.

– Många tror att vi valde att delta bara för att förbättra klimatet, men vi ville utmana oss själva och ha ett kul äventyr. Vi ville se hur ofta vi verkligen behöver bilen och när vi använder den av bekvämlighet. Det har också varit kul att tvingas upptäcka stan på ett annat sätt. Eftersom vi inte är från Linköping har vi tvingats tänka till över hur vi ska ta oss till olika platser. Vi har upptäckt fina områden, vackra villaträdgårdar och härom dagen upptäckte jag skulpturparken i Berga, små saker i vardagen, säger Magnus.

"Vi ville att det skulle bli ett äventyr", säger Magnus och Sanna. Foto: Privat

Regniga dagar

Den här tiden på året är gynnsam för cyklande, men även regniga dagar har det fungerat att cykla tycker Magnus.

– Vi har bra regnställ. Det är klart att man blir blöt om fötter och händer, men vi har inte blivit nerkylda.

Det som har varit besvärligt för familjen är att det tar extra tid när man inte har bil. Det påverkar de dagar då Magnus ska hämta barn på förskolan.

– Det är inte schyst mot vår dotter att lämna tidigare och hämta senare än vi gör.

Magnus känner också att man får en begränsad rörelsefrihet utan bil. 

– Det blir svårare att hälsa på släkt och vänner både i Linköping och på andra håll.

 

Rekommenderar fler att vara med

Magnus rekommenderar gärna folk att vara med i projektet eftersom det är utmanande och roligt. Men han tror inte att det rent praktiskt fungerar för alla.

– Det är svårt när man bor som vi i villa och behöver handla. Det går ofta inte att uträtta flera ärenden samtidigt. Nu har jag fått dela upp olika saker. Åka till byggvaruhuset en dag och matbutiken en annan.

Sanna funderar över hur hon vill ändra sina vanor nu när projektet är över. Kanske ska hon köpa en elcykel, eller så ska hon cykla mer alternativt åka kollektivt.

Projektet ”Låt bilen stå”

Kommunens projekt ”Låt bilen stå” var tänkt att pågå under 90 dagar. Men eftersom en upphandling av cyklar tog tid så ändrades tiden till två månader. Nu söker kommunen nio nya familjer som kan tänka sig att ställa av sina bilar från den 17 augusti till och med den 9 oktober. I utbyte får familjerna testa klimatsmarta alternativ.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz