Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vandalisering stänger hyrcykelstationer

5 augusti 2020 | Stadsplanering & trafik
Fem stationer med Linbikes hyrcyklar har stängts efter upprepade fall av vandalisering och stölder. Stationen i Ryd, stationen i Skäggetorp och alla tre stationerna vid universitetet är just nu stängda.
Fem stationer där man kan hyra elcyklar är stängda

Fem av Linbikes stationer är stängda. Foto: Per Olsson

Hyrcykelsystemet där vem som helst kan hyra en elcykel har varit i drift sen slutet av september 2019. Tidigare har stationen i Ryd – som är en av de mest populära – stängts tillfälligt på grund av stölder och förstörelse. Nu är fem stationer stängda på obestämd tid.

– Tanken är att vi ska öppna igen, vi tittar på om det kan vara tillåtet att sätta upp kameror, men ännu har vi ingen lösning. Vi hoppas att vi kan öppna stationerna igen under hösten, säger Sandra Strand, kommunikationsansvarig, mobilitet på Sankt kors.

Hyrcyklarna marknadsförs under namnet Linbike och sköts av Dukaten som är ett dotterbolag till det kommunägda bolaget Sankt kors. Systemet med hyrcyklar infördes efter ett politiskt beslut och uppdraget att bygga upp det gavs till Sankt kors. Dukaten fick sedan ansvaret att sköta driften.

Det politiska beslutet om att inrätta ett system med elcyklar som kan hyras fattades 2017 när Socialdemokraterna och Miljöpartiet styrde Linköping. Syftet var att göra det möjligt för den som pendlar med kollektivtrafiken att kunna cykla sista biten till jobbet. Beslutet var ett led i att nå målet att Linköpings kommun ska vara koldioxidneutral till år 2025.

Text: Per Olsson