Linköping är Årets stadskärna

30 maj 2018 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
Linköping är stolt vinnare av den prestigefyllda utmärkelsen Årets stadskärna 2018!
Prisutdelning Årets stadskärna

Vid Svenska Stadskärnors årskonferens i Västervik på onsdagskvällen den 30 maj utsågs Linköping till Årets stadskärna 2018. Utmärkelsen ges till en av tre finalister, som under de senaste åren visat tydliga och mätbara framsteg för förnyelse av stadens centrum, genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Linköping fick priset i stark konkurrens med Eskilstuna och Örnsköldsvik.

– Självklart är vi mycket stolta över utmärkelsen och glada över att arbetet med att utveckla Linköpings innerstad får nationell uppmärksamhet, säger Marianne Lindh, näringslivsutvecklare vid Linköpings kommun.

Juryns motivering lyder: Priset går till den stad som har arbetat långsiktigt och lyckats behålla och förnya centrum genom att ta ut svängarna. Stadens aktörer har funnit varandra och hjälper varandra med värme, omtanke och generositet. Staden vill inspirera sin publik och säger; kom till mig, njuta av mat, möten och service på trivsamma stråk och mötesplatser. Staden har på ett briljant sätt färgsatt sin miljö, så att alla ser, känner och upplever när det sker saker på stan. Årets stadskärna 2018 – gör´t med hjärtat.

– Vi ser utmärkelsen som ett kvitto på att vårt långsiktiga samarbete mellan kommun, företagare och många fler är framgångsrikt. När vi arbetar tillsammans ger det resultat och fungerar som en stark, enad kraft. Det är verkligen Linköpingsmodellen och den gör mig stolt, säger Elias Aguirre, kommunalråd Linköping.

Arbetet fortsätter

Att skapa en levande stadskärna är ett arbete som aldrig tar slut. Och precis som andra städer har Linköping inte en helt perfekt stadskärna. Än. Men vi har energin och viljan att hela tiden utveckla stadens hjärta, vårt innersta. Tillsammans bygger vi en stad, och en stadskärna, för generationer framåt. 

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som på olika sätt verkar i vår stadskärna och hela tiden bidrar till att fler idéer än någonsin har blivit, eller håller på att bli, till verklighet i vår innerstad, säger Roger Ekström, styrelseordförande i Linköping City Samverkan. 

Alla är varmt välkomna till vårt innersta på lördag den 2 juni, då firar vi att Linköping är Årets stadskärna och bjuder på läckra innerstabakelser vid Lilla torget mellan kl 11-14.