Linköping är Sveriges renaste sommarstad

1 juli 2019 | Bygga, bo & miljö
Blomstertiden är nu kommen och sommarvärmen gör att allt fler människor vistas och umgås utomhus. Trevliga sommarevenemang, picknickar och grillkvällar i parken lämnar dock spår efter sig – i form av skräp. Sveriges städer får dock högt betyg av svenskarna när det kommer till renhållning och sophantering. Bäst i klassen är Linköping, Karlstad och Eskilstuna. Sämst på renhållning är Stockholm och Göteborg. Det visar teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs senaste rapport Samhällsbarometern.
Slottsparken

Linköping är bäst i Sverige på att hålla staden ren och fin.

Innebär en picknick i det gröna en picknick i det gröna eller bland tomflaskor, plastpåsar, fimpar och förbrukade engångsgrillar? Det beror lite på var man bor. I teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemangs (PEs) rapport Samhällsbarometern har invånarna i landets 20 största städer fått bedöma sin stad utifrån ett antal aspekter inom samhälle, trafik, boende och näringsliv. Och det visar sig att Linköping är bäst i Sverige på att hålla staden ren och fin, följt av Karlstad och Eskilstuna. I Linköping uppger hela 83 procent av invånarna att sophanteringen och renhållningen fungerar mycket bra. I huvudstaden är invånarna inte alls lika nöjda. Inte mer än hälften av stockholmarna är nöjda med renhållningen. Det skriver PE i ett pressmeddelande.

– I storstäderna bor, lever och cirkulerar det fler människor, varpå det är extra viktigt att det finns en smidig och effektiv logistik för renhållning och sophantering. Det är något vi samhällsbyggare måste ta i stor beaktning när vi utformar samhällen likväl som parker och grönområden, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE i pressmeddelandet.

I Samhällsbarometern svarar närmare sex av tio svenskar att renhållning och sophantering är den viktigaste prioriteringen inom området samhälle. Endast trygghet håller fler som viktigast. Det visar sig att städerna lyckats överträffa förväntningarna vad gäller detta, då närmare sju av åtta svenskar är mycket nöjda med renhållningen i sin stad.

– En rad svenska städer har anammat tekniken och funderat på hur den kan användas för att underlätta hantering av skräp och öka trivsel. Ett bra exempel är appar där invånarna själva får bidra genom att rapportera överfyllda soptunnor, trasiga bänkar och skräpiga parker. Detta leder inte bara till finare städer utan mindre nedskräpning och färre transporter. Lösningar som denna gör våra städer smartare där människornas behov är i fokus och de kommer att bli allt vanligare, säger Nicke Rydgren, affärschef på PE i pressmeddelandet.

Topplista: Städerna där renhållningen och sophanteringen fungerar bäst respektive sämst

Bäst:  

1. Linköping, 83 %  

2. Karlstad, 79 %  

3. Eskilstuna, 79 %  

4. Halmstad, 78 % 

5. Lund, 78 %  

 

Sämst:

1. Stockholm, 51 %

2. Göteborg, 54 %

3. Södertälje, 64 %

4. Västerås, 64 %

5. Jönköping, 69 %