Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Använd kommunens nya öppna data

1 juni 2020 | Kommun & politik
Nu har Linköpings kommun släppt nya öppna data om cykeltrafikmätningar och ärenden som diarieförts i kommunen. Informationen är gratis och kan användas av vem som helst.
Kvinna och man cyklar

För att främja innovationer och skapandet av nya digitala tjänster gör Linköpings kommun offentlig information tillgänglig i form av öppna data. Datan kan exempelvis användas för att utveckla appar.

Den ena datamängden från den senaste öppna datan kommer från detektorer som mäter antalet cyklister på olika platser i kommunen. Den andra kommer från en tjänst för att söka och hitta ärenden som diarieförts i kommunen. I varje ärende framgår det vilka händelser, det vill säga handlingar som har kommit in och vilka beslut som har fattats.

Datamängder

Kommunen samlar även in data för trafikflöden, luftkvalitet, skolmat och mycket annat och delar med sig av den.

– Syftet är att främja innovation i samhället och skapa förutsättning för digitalisering, säger Naris Radetinac som är IT-projektledare och objektledare på kommunens IT-avdelning.

Naris har arbetat med öppen data i åtta år. Han berättar att datan exempelvis kan användas av den som vill utveckla appar.

Byggde egen

Linköpings kommun började med öppen data redan 2011. Det fanns då inte några färdiga tekniska lösningar för öppna data, så kommunen byggde en egen.  Ett antal områden med data som var intressanta för allmänheten och som var enkla att dela identifierades. Ett sådant områden var lediga jobb.

– Datan fann redan där eftersom vår rekryteringsavdelning exporterade den till arbetsförmedlingen, berättar Naris.

Mängden trafik

Kommunen samlar in olika typer av data. Mängden fordonstrafik i vägkorsningar är ett exempel på det. Sensorer samlar in data, som sedan visualiseras i en karta för allmänheten.

– Vi vet att det finns ett behov av vår data och statistiken är ett bevis på det, säger Naris.

Text Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: