Linköping en av Sveriges bästa städer att bo i

27 maj 2019 | Kommun & politik, Näringsliv, Bygga, bo & miljö
Tidskriften Fokus har presenterat sin årliga ranking ”Bäst att leva” och Linköping hamnar återigen högt upp i rankingen i sin kommunkategori. Linköping kommer på andra plats i kategorin ”Större städer och kommuner nära större stad” och på plats elva i den totala rankingen.

– Vi är naturligtvis glada för den här placeringen. Linköping är verkligen en kommun som strävar framåt och vill utvecklas och ligga i framkant. Vi har hög befolkningstillväxt, gott om kvalificerade jobb och utbildningar, ett expansivt näringsliv och attraktiva bostäder i en mängd olika miljöer. Låt oss fortsätta arbetet för att Linköping även i framtiden är staden där många vill bo, leva och arbeta, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

”Bäst att leva” är en omfattande ranking som tittar på kommuners attraktivitet och utveckling. Nytt för i år att Fokus genomfört rankingen med lite andra jämförelser och ingångsvärden än tidigare. Utifrån 75 faktabaser har kommuner bedömts hur de presterar i nio huvudkategorier; demografisk utveckling, arbetsmarknad och inkomster, bostadsmarknad, kommunal ekonomi, brottslighet och säkerhet, fritid, kultur och nöje, demokrati, jämställdhet och socialt kapital samt utbildning och miljö.

Linköping kommer på tredje plats i underkategorin ”bostadsmarknad” och får även bra poäng i kategorierna ”kommunal ekonomi” och ”säkerhet”.

Inom kategorin ”Större städer och kommuner nära större stad” kom Knivsta på första plats, följt av Linköping på andra plats och Trosa på tredje plats.

Totalt deltar 290 kommuner i rankingen som är uppdelad i tre kategorier; storstäder och storstadsnära kommuner, större städer och kommuner nära större stad samt mindre städer/tätorter och landsbygdskommuner.

Text: Marie Karlsson