Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping i topp tre när cyklisterna får välja

8 oktober 2020 | Stadsplanering & trafik
Linköping har de senaste åren blivit utnämnt till Sveriges andra bästa cykelstad enligt den nationella jämförelsen Kommunvelometern. Linköping kommer nu även i topp när cyklisterna själva får välja, det visar Cyklistvelometern – den nationella granskningen och jämförelsen av hur cyklister upplever kommunen de cyklar mest i utifrån ett cykelperspektiv.
Skylt vid Cykellänken

I årets Cyklistvelometer har sex kategorier skapats utifrån totalt 28 frågor; generell nöjdhet, trygghet, tillgång till cykelinfrastruktur, framkomlighet i cykelvägnätet, cykelklimat samt cykelns prioritet i kommunen.

Nästan 700 Linköpingscyklister har svarat på enkäten och Linköping landar på plats 3 av 16 inom rankningen för stora kommuner.

Linköping utmärker sig bland annat positivt på följande punkter:

  • Att det är en god tillgång till cykelvägar.
  • Att det är tryggt att cykla och finns bra belysning längs cykelvägarna.
  • Att cykelvägarna är jämna och bekväma att cykla på och miljön kring cykelvägarna tilltalande.

– Riktigt kul att det finns en hög nöjdhet bland våra cyklister i Linköping, ett kvitto på att de cykelåtgärder och satsningar vi gör märks och tas emot väl säger Muharrem Demirok (C) kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

– Vi vill även passa på att rikta ett stort grattis till Finspångs kommun som har Sveriges mest nöjda cyklister i kategorin mindre kommuner.

Förbättringspotential finns när det gäller tillgången till säkra cykelparkeringar och att det ska bli lättare att felanmäla eller rapportera hinder på cykelvägarna.

De hinder som Linköpingscyklisterna anger för att cykla ännu mer är: Svårigheten att transportera varor, vädret, otrygga trafiksituationer och att det är för långt till destinationen.

– Vissa saker är svåra för oss att påverka som kommun men andra inte. Elcykelboomen är redan här och vi ser ett uppsving även när det gäller lastcyklar så några av de skäl som våra cyklister anger som hinder för att cykla mer kan nog avhjälpas av detta. Fler säkra cykelparkeringar är på gång, till exempel byggs snart ett cykelparkeringhus mitt i city, säger Sandra Viktor miljösamordnare med cykelansvar på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Något som gör mig extra glad är att våra cyklister i mycket hög grad anger att de skulle rekommendera andra att cykla i Linköping. Ju fler som cyklar desto större mandat att jobba för förbättringsåtgärder fortsätter hon.

 

 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: