Linköping får nätverk för artificiell intelligens

4 mars 2019 | Näringsliv
Den 5 mars lanseras Linköping AI, ett nytt initiativ som ska samla och lyfta fram regionens kunskaper och verksamheter inom artificiell intelligens. Det blir en plattform och mötesplats för forskare, företag, organisationer, entusiaster och alla i regionen som har intresse för artificiell intelligens.

Tomas Ahlström är en av initiativtagarna till Linköping AI. Foto: Privat

– Det är unikt att en svensk stad ligger så långt fram inom artificiell intelligens, med världsledande forskning, spännande startupbolag och innovativa projekt. Stockholm har ett liknande nätverk som vi inspireras av, men vi försöker utgå ifrån de behov och möjligheter som finns i vår region, säger Tomas Ahlström, som är en av initiativtagarna.

Syftet med Linköping AI är bland annat att bygga broar mellan olika lokala och regionala initiativ samt att positionera regionen i det snabbt växande området.

"Full fart från början"

Under våren kommer de tre organisationerna som kickar igång nätverket att erbjuda två föreläsningar var inom artificiell intelligens, totalt sex föreläsningar inom affärsutveckling, dataspel och robotik.

– Det blir full fart från början. Vi kommer lista alla våra föreläsningar och aktiviteter på vår hemsida, som kommer att utvecklas vidare under våren, säger Tomas Ahlström.

Bakom Linköping AI står initiativtagaren East Sweden Game tillsammans med Linköpings universitet, Science Park Mjärdevi, Föreningen för intelligenta & autonoma robotar, LiU Innovation och KVIT Conference.

En ledande region

– Vi hoppas att alla intresserade av AI får en chans att mötas för att dela erfarenheter och möjligheter, oavsett om det handlar om forskning, företagande, utbildning eller hobbyverksamhet. Samt att visa för omvärlden att Linköping är en ledande region för artificiell intelligens. Nätverket Linköping AI är ett sätt att snabba på utvecklingen och ta tillvara på olika människors kunskaper, erfarenheter och idéer i området, avslutar Tomas Ahlström.

Lanseringen av Linköping AI sker den 5 mars klockan 17.00, på Linköpings universitet i lokalen Ada Lovelace i B-huset. Flera välkända AI-profiler kommer att berätta om området utifrån sina olika perspektiv. Alla som är intresserade är välkomna.

Text: Sofie Berlin