Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping firar demokratins 100 år

12 januari 2021 | Kommun & politik
På måndagen undertecknade borgmästare Lars Vikinge (C) deklarationen för en stark demokrati. Det är startskottet för jubileumsåret där Linköping firar att det är 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes i Sverige.
Lars Vikinge (C), Linköpings borgmästare

Foto: Per Olsson

– Ett av Linköpings kommuns huvuduppdrag är att främja demokratin. Därför är det viktigt att vi tar ställning för demokratin och uppmärksammar att det gått 100 år sedan allmän och lika rösträtt infördes. Det är lätt att glömma bort sånt som många av oss tar för givet i en demokrati. Till exempel att det hålls fria val, att alla är lika inför lagen och att alla har rätt att uttrycka sin åsikt, säger borgmästare Lars Vikinge (C).

Det är inte bara demokratin som firar 100 år under 2021. Även Linköpings stadshus firar 100 år som demokratisk byggnad. I september 1921 hölls nämligen det första fullmäktigemötet i nuvarande stadshus.

Demokratin uppmärksammas under hela året

Under hela jubileumsåret kommer det att genomföras en rad olika aktiviteter på temat demokrati. Linköping är också en av två kommuner i Östergötland som får besök av det nationella mobila kunskapscentret Demokratistugan någon gång under perioden 16–23 juni 2021.

– Den 10 februari är alla välkomna att delta i en digital invigning av demokratiåret 2021. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och fira demokratin med oss under hela året, säger Lars Vikinge.