Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping håller fortsatt stängt

20 november 2020 | Kommun & politik, Covid-19
Linköpings kommun fortsätter att hålla stora delar av sin verksamhet stängd. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) vid en pressträff på fredagen där han och kommundirektör Paul Håkansson deltog.
Niklas Borg och Paul Håkansson

Niklas Borg (M) kommunstyrelsens ordförande och Paul Håkansson, kommundirektör. Foto: Per Conning

Spridningen av covid-19 ökar fortfarande och därför måste Linköpingsborna fortsätta leva med restriktioner och en delvis stängd stad.

För tre veckor sedan, fredagen 30 oktober, bad Niklas Borg Linköpingsborna att göra en kraftansträngning för att minska spridningen av covid-19. Ansträngningen har haft effekt, men inte tillräckligt stor och därför måste stängningen av flera kommunala verksamheter förlängas.

– Läget är fortfarande allvarligt och alla måste fortsätta respektera restriktionerna, vi måste fortsätta och vi måste vara ännu noggrannare, säger Niklas Borg.

Linköpings kommun fortsätter att ha all icke lagstadgad verksamhet stängd fram till 13 december. Detta är en följd av Folkhälsomyndighetens beslut om förlängda lokala allmänna råd som meddelades under torsdagen.

– Jag vill understryka att vi har en kraftig smittspridning, vi är en av de kommuner som har den största smittspridningen. Läget är lömskare nu, det är fler som är symtomfria men som ändå för smitta vidare, därför är det helt avgörande att vi följer de allmänna råden, säger Paul Håkansson, kommundirektör i Linköpings kommun.

Andra våg

Han konstaterar också att den andra vågen som vi nu är inne i har lett till en högre dödlighet. I våras avled ungefär en tredjedel av de som smittades i den kommunala omsorgen, nu i den andra vågen avlider ungefär hälften av dem som smittas.

– Därför vill vi avråda från besök i våra boenden. Vi kommer inte att tveka om att besluta om besöksförbud, vi står just nu precis på gränsen till att hamna i den åtgärden, säger Paul Håkansson.

Regeringen har i veckan fattat ett beslut som gäller från och med lördag 21 november. Detta beslut ger kommunerna möjlighet att införa lokala besöksförbud.

Under de tre veckor som gått har Linköpingsborna i stor utsträckning stannat hemma. Detta har fått effekten att många näringsidkare i Linköping just nu har det svårt. 

– En stor del av vårt näringsliv lider något oerhört, många kämpar för sin överlevnad och vi gör nu vad vi kan för att underlätta för det lokala näringslivet. Det handlar inte bara om deras överlevnad, vi riskerar en ödelagd innerstad, säger Niklas Borg.

Fri parkering 

För att underlätta har Linköpings kommun bland annat beslutat om avgiftsfri korttidsparkering på vissa gator. Kommunen arbetar nu med att ta fram platser för den avgiftsfria korttidsparkeringen. Arbetet handlar till exempel om att göra skyltar. Kommunen återkommer med besked om var platserna kommer att finnas, och under vilka datum de kommer att vara tillgängliga. Det finns alltså inga sådana platser i skrivande stund.

Linköpings kommun har också gjort det lättare för butikerna att ha försäljning utomhus.

– Linköpingsborna kommer att handla mat och julklappar och min uppmaning till alla är att handla lokalt, det finns möjligheter att handla på ett säkert sätt. Jag vill samtidigt tacka alla Linköpingsbor för att ni hjälper till att minska smittspridningen. De flesta gör rätt, men till er som ännu inte förstått vill jag säga; nu är det dags för skärpning, det är vårt beteende nu som avgör hur många som ska behöva bli svårt sjuka eller behöva dö av den här pandemin, säger Niklas Borg.

För de kommunala verksamheter som stängde för tre veckor sedan gäller fortsatt stängning. Dock finns det möjlighet att beställa böcker från Linköpings stadsbibliotek via nätet eller genom att ringa kundtjänst. Det går även att ladda ner e-böcker digitalt. Beställda böcker lånas sedan i huvudbibliotekets entré, självservice gäller.

För skolans del väntas ett beslut måndag 23 november som gör det möjligt att bedriva fjärr- och distansundervisning. Tanken är då att delar av undervisningen sker på distans. Till nästa termin har Linköpings kommun som mål att hyra extra lokaler för att kunna bedriva undervisning utan trängsel.

Se pressträffen i sin helhet i videospelaren nedan: