Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköping kan vara med och sätta världsrekord i cykling

1 juni 2020 | Stadsplanering & trafik
År 2018 beslutade FN:s generalförsamling att skapa Internationella cykeldagen. Den firas varje år den 3 juni. I Sverige ska flera städer, bland annat Linköping, försöka sätta världsrekord i cykling. En sjuväxlad cykel lottas ut bland dem som deltar.
Johanna Thidell, miljösamordnare på plankontoret

Johanna Thidell är miljösamordnare vid Linköpings kommun. Foto: Per Olsson

FN:s generalförsamling fattade beslutet efter att en representant för Turkmenistan lagt fram förslaget. Samtidigt har flera stora cykelorganisationer presenterat beräkningar för att visa hur cykling kan hjälpa världen att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål. Därför är 3 juni - sedan 2018 - den Internationella cykeldagen.

Cykelstad

Linköping är redan en cykelstad och därför passar det bra att delta i världsrekordförsöket. Det går till så att alla cyklister skriver in hur många minuter de cyklat den 3 juni på cykelnsdag.se. Bland dem som registrerar sin cyklade tid kommer en sjuväxlad cykel från Skeppshult att lottas ut.
– Vi vill vara med på utmaningen, det blir en kollektiv grej, att se hur mycket tid vi kan samla ihop, säger Johanna Thidell. Hon är miljösamordnare på plankontoret i Linköpings kommun.
Hennes huvudsakliga uppdrag är att verka för ett hållbart resande till arbetet. Ett centralt begrepp är då ”grön resplan”, det är en handlingsplan där kommun, fastighetsägare och arbetsgivare tillsammans beskriver hur andelen hållbara pendlings- och tjänsteresor ska öka – i den planen är cykling en viktig del.

Mindre trängsel

– Men miljön är bara en del i detta. Om fler cyklar minskar det trängseln i städerna., det gör också att den som måste åka bil får mer plats. Cykling är också viktigt för folkhälsan, säger hon.
Hon påpekar att den som cyklar kan spara tid eftersom cykelturen kan användas för att komma till jobbet och samtidigt ersätta den tid som tillbringas i ett gym. Även elcykeln talar hon positivt om, även den ger effekt på folkhälsan.
– Sammantaget, om man ser detta på samhällsnivå, så kan vi se att den som använder elcykel oftast cyklar längre sträckor och då får även det en positiv effekt, säger hon.

Cykla 1 år

Under cykelns dag, den 3 juni, är målet att cyklister i Sverige sammanlagt ska cykla 525 600 minuter, vilket i tid motsvarar 1 år.
I Linköping pågår en omfattande utbyggnad av antalet stora cykelvägar – den typ av breda vägar som benämns cykellänkar. Hittills finns en till Ryd och en till Skäggetorp. Ytterligare två ska påbörjas i år, den ena till Hjulsbro och den andra mellan Vistvägen och Haningeleden.
Det finns också planer på att bygga ytterligare sex cykellänkar; till Tornby, Ekängen, Tallboda, Ullstämma, Mjärdevi och Malmslätt.
Den som vill framföra synpunkter genom att svara på en enkät om cykling i Linköping kan göra detta via länken nedan:

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: