Linköping bland de bästa på kollektivtrafik

7 augusti 2019 | Stadsplanering & trafik
Linköpings kollektivtrafik fungerar näst bäst i Sverige. Det framgår i konsultkoncernen Projektengagemangs senaste rapport Samhällsbarometern. I rapporten har invånarna i landets 20 största städer fått sätta betyg på just deras stad inom olika områden så som trafik, samhälle, boende och näringsliv.
Bussar i Linköping

Foto: Östgötatrafiken

Det är Karlstad som toppar listan och där upplever 81 procent av invånarna att kollektivtrafiken fungerar bra. Tätt efter, på andra plats följer Linköping där motsvarande siffra är 79 procent.

– Verkligen glädjande att se att våra satsningar på utvecklad kollektivtrafik ger resultat och noteras av våra kommunmedborgare. Linköpings kommun har ett tydligt färdmedelsmål, som bland annat strävar efter att kollektivtrafiksåkandet ska öka. Vi sätter skarpa mål, skapar god samverkan med Östgötatrafiken och har en framgångsrik utväxling av våra investeringar genom statliga bidrag. Det tror jag är tre förklaringar till att Linköping hamnar i toppskiktet i Sverige, säger Jonas Sjölin stadsmiljöchef i Linköpings kommun.

– Vi har ett bra utbud i Linköping och vi ser även att det uppskattas då resandet ökar varje år. Nästa år kommer vi att förändra linjenätet så att det passar stadens utveckling ännu bättre. Med det hoppas vi kunna fortsätta ligga i topp i undersökningen, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Enligt undersökningen har Sveriges städer en väl fungerande infrastruktur för trafiken, framför allt när det gäller hållbara alternativ. Hela 71 procent av de boende i de undersökta städerna tycker att det är lätt att ta sig fram med cykel och till fots och mer än varannan är nöjd med kollektivtrafiken. Det skriver tidningen Bussmagasinet.

Sofie Berlin

Här fungerar kollektivtrafiken bäst enligt invånarna själva:

 1. Karlstad

 2. Linköping

 3. Malmö

 4. Norrköping

 5. Lund