Linköping toppar ny rankning

13 november 2019 | Stadsplanering & trafik, Näringsliv
Linköping är den kommun i Sverige där flest invånare upplever att näringslivet bidrar till stadsutvecklingen. Det framgår av företaget PE:s rapport Samhällsbarometern 2019.
Hus vid Stångån på kvällen

Foto: Mostphotos

Det lokala näringslivet är en av de viktigaste aspekterna i en stads utveckling. Det framgår av teknik- och arkitektföretaget Projektengagemangs rapport Samhällsbarometern 2019 där invånarna i Sveriges 20 största städer fått betygsätta hur näringslivet bidrar till en smartare stad.

44 procent uppger att de vill att det lokala näringslivet är med och tar ansvar för stadens utveckling och Linköping är den kommun i Sverige där flest invånare upplever att de gör just det. 43 procent av Linköpingsborna är nöjda med det lokala näringslivets delaktighet i stadsutvecklingen.

– Att utveckla en stad är en gemensam angelägenhet för kommunen, näringslivet och andra aktörer i samhället. Att näringslivet i Linköping anser sig vara delaktiga och tar ansvar för stadens utveckling är en bild som även kommunen delar men det känns givetvis roligt för oss att få det bekräftat. En stad blir aldrig färdig och att kommunen och näringslivet har samsyn kring detta är viktigt för oss. Man ska känna till och känna sig involverad i stadens utveckling på både kort och lång sikt, säger Alisa Basic, chef för Plankontoret på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen i Linköpings kommun.

– Det är betydelsefullt att få ett kvitto i denna rankning på att vårt gemensamma arbete med näringslivet ger resultat. Nu fortsätter vi att skapa ännu bättre dialog och samtal med företag, fastighetsägare och invånare för att skapa fortsatt tillväxt och utveckling i vår stad, säger Marianne Lind, näringslivsutvecklare i Linköpings kommun.

Text: Johan Hermansson