Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingsborna blir fler och fler

14 maj 2020 | Kommun & politik
Linköpingsborna blir fler och fler. På ett år har folkmängden i Linköpings kommun ökat med 1 826 personer. Den 31 mars var vi 163 325 personer.
Vy över Linköpings stad

Foto: Mostphotos

Sedan slutet av december har vi blivit 274 personer fler. Det framgår av statistik från SCB (Statistiska centralbyrån) som kom i dagarna.

Ökningstakten för antalet invånare i kommunen har minskat under det senaste året. För ett år sedan hade kommunen ökat med 2 546 personer under det senaste året och i år var ökningen 1 826 personer.

-Kommunen har en fortsatt stark befolkningstillväxt även om den är något lägre än under de senaste tre åren, då kommunen hade en mycket stor ökning av sin folkmängd mellan 2016 och 2019, säger statistikchef Jimmy Lindahl.

Naturlig säsongsvariation

Linköping har som studentstad en naturlig säsongsvariation när det gäller befolkningsförändringarna. Under det första kvartalet ökar normalt folkmängden i kommunen för att sedan minska under det andra kvartalet då ett stort antal studenter vid universitetet är färdiga med sina studier. Under det tredje kvartalet ökar folkmängden kraftigt i samband med terminsstart vid universitetet. Även under det fjärde kvartalet ökar folkmängden normalt i kommunen.

Det första kvartalet 2020 flyttade 2 046 personer in till Linköpings kommun. Antalet utflyttade under samma period var 1887.

Statistiken visar också att kommunen hade ett födelseöverskott på 107 personer under det första kvartalet 2020. Det betyder att det var 107 fler personer som föddes än som dog. Under det senaste året har födelseöverskottet totalt uppgått till 639 personer.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz