Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Linköpingsborna tog ansvar omedelbart

3 november 2020 | Näringsliv, Coronaviruset covid-19
Fredag 30 oktober beslutade Linköpings kommun att stänga all verksamhet som gick att stänga utan att bryta mot lagen. Samtidigt vädjade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) till Linköpingsborna att stanna hemma.
David Nilsson, vd, Linköping citysamverkan

Hans vädjan har tagits på allvar. Statistik från organisationen Citysamverkan i Linköping visar att antalet besökare i Linköpings centrum minskade drastiskt. Redan under fredagen sjönk antalet besökare i centrum med 40 procent.

Under lördagen var nedgången ännu större – minus 56 procent jämfört med samma lördag förra året.

– Den här minskningen började egentligen redan när Uppsala införde restriktioner och sen har det varit en vikande trend. Men beslutet i fredags fick verkligen stor effekt, säger David Nilsson som är vd för Citysamverkan.

Antal telefoner

Mätningarna fångar alla telefoner som finns inom området vilket betyder att även de som bor där registreras. Av det skälet går det inte att säga exakt hur många som besöker centrum, men genom att studera skillnaden mellan olika dagar kan man se ett tydligt mönster.

Mätningarna görs med hjälp av det wifi som Utsikt driver i centrum. Alla som har en telefon ger ett avtryck i statistiken. Det område som mäts avgränsas ungefär av Farbror Melins torg – Lilla torget – Hospitalstorget – Ågatan.

– Och det här har aldrig någonsin hänt förut. I vecka 12, då i början av pandemin, kunde vi se en nedgång på 29 procent, nu blev den 56 procent, säger David Nilsson.

Svårt läge

Även om detta är positivt ur smittsynpunkt så leder det till problem för näringslivet.

– Att stänga är ett regionalt beslut och det vi behöver nu är ett regionalt stödpaket också, men jag vill också säga att vi för en god dialog med representanter från kommunen om hur vi kan hjälpas åt i denna tuffa tid. 

David Nilsson har också haft kontakt med både handlare och krögare som fått se sin verksamhet avstanna nästan helt.

– Det är svårt att tacka nej till till kunder när man riskerar att sitt livsverk går under. Alla vill bidra till att smittspridningen avstannar men man behöver hjälp med detta.

 Kartan visar det område där antalet telefoner mäts.