Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Lisa sätter guldkant på arbetsdagen

8 juli 2020 | Arbete
När vardagen känns tung eller kollegorna är extra trötta, då ställer Lisa Lundqvist Obing till med fest. ”Jag är en arbetsmiljökämpe och brinner för att alla ska må bra och trivas på jobbet”.

Lisa Lundqvist Obling har ett öga för detaljer och pysslar gärna för att få sina kollegor att må bra på jobbet.

Lisa Lundqvist Obing har arbetat som administratör på Kvinnebyskolan i fyra år. Hon beskriver sitt jobb som lite ”allt-i-allo”. Det kan bland annat handla om vikariehantering, fakturor, löner och elevadministration. Lisa är också ansvarig för skolans trivselgrupp – något som ligger henne varmt om hjärtat.

– En god arbetsmiljö är A och O för att göra ett bra jobb. Det är mycket i vår värld som vi inte kan påverka, men en trivsam arbetsplats är något som vi alla kan bidra till. Du kan visa uppskattning mot en kollega med små enkla medel. Jag tror det är viktigt att medarbetare blir sedda.
 

Kollegorna Hedda Spinnars, Richard Nord och Magnus Garpström uppskattar den  uppmuntran som de får av Lisa.
 
När Lisa började sin tjänst på Kvinnebyskolan förvånades hon över de stela och tråkiga lokalerna, inte minst personalutrymmet. 

– Lunchrummet ska vara en plats där vi kan umgås och andas ut på raster. Men den oinspirerande miljön var istället en energitjuv. Jag kände direkt att rummet behövde piffas upp.

Sagt och gjort. Det första Lisa gjorde var att byta ut hörnsoffans prydnadskuddar till nya fodral i pigga färger. Hon pyntade taket med vimplar, hängde upp tavlor med positiva budskap och ställde fram ljuslyktor och blommor på lunchborden. Plötsligt blev personalrummet personligt och välkomnande.

– Det är små förändringar men som bidrar till en hemtrevlig miljö vilket i sin tur ökar trivseln.

– Jag förnyar personalrummet med jämna mellanrum just för att det ständigt ska kännas ombonat och trevligt.

Skapa egna cupcakes

Men nya inredningsdetaljer är bara en del i Lisas arbetsmiljöarbete. Det som medarbetarna uppskattar mest är de små jippon som hon anordnar. När Vi Linköping är på besök har hon bjudit in kollegorna till en fikastund där de ska skapa sina egna cupcakes. På ett långbord har Lisa förberett med muffins, fyra olika smaker av smörkrämsfrosting samt skålar med godis, bär och maränger att toppa bakverken med. I slutet av bordet finns möjlighet att dekorera sin cupcake med små dekorationsskyltar.
 
Skolklockan ringer ut på rast och det är dags för Lisa att ta emot sina ”gäster”.

– Åh så fint du har fixat igen, utbrister kollegorna som genast börjat spritsa smörkräm på chokladmuffinsen.

En del försöker göra bakverken så fina som möjligt, medan andra går all in på dekorationen.

– Lisa jobbar hårt för att vi ska ha en bra arbetsmiljö och är jätteduktig på att känna av när vi är har slitiga perioder. Hon får oss att känna oss sedda, säger arbetskamraten Magnus Garpström.

Fler håller med honom.

– Det är så uppmuntrande. En dålig dag kan plötsligt bli bra, säger kollegan Hanna Axelsson Holm.
 

”Lisa fixar det lilla extra åt oss”, säger Hanna Axelsson Holm medan hon dekorerar citronmuffinsen.

Älskar att pyssla

Under de fyra år som Lisa jobbat på skolan har det hunnit bli en hel del jippon. Ett som hon särskilt minns är Hawaii-temat från förra våren.

– Vi pyntade personalrummet och bjöd på alkoholfria tropiska drinkar. Vi har även bland annat anordnat popcornprovning, pizzafest, superhjälteveckor, piffa sin egen varma choklad och göra minipepparkakshus.

– I höstas hade vi även våffelfest men det gör jag nog inte om. Det blev ganska jobbigt att stå och grädda våfflor till 40 personer på en halvtimmes rast…

Hur hinner du med allt det här?
– Jag älskar att pyssla och göra andra glada. För några år sedan hade jag ett eget tårtföretag så jag har mycket rekvisita kvar som jag tar med mig till våra jippon här på jobbet.

Tar idéerna aldrig slut?
– Åh nej, jag har alltid fler färdiga idéer redo att plocka fram när jag känner att mina kollegor behöver lite extra uppskattning.
 
Lisa hoppas att fler medarbetare i kommunen ska inspireras och vilja göra liknande på sina arbetsplatser.

– Det behöver inte vara så avancerat. Det lilla gör stor skillnad och bidrar till en trevlig gemenskap.

Text: Emmilie Engström
Foto: Jeppe Gustafsson

 

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: