Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Livesänd invigning av fiskvägen

21 september 2020 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
En av Linköpings allra största naturvårdssatsningar är klar. Nu kan du följa den officiella invigningen digitalt via en livesändning från Nykvarnsholmen onsdagen 23 september.
Bäckfåra för fiskar att vandra förbi kraftstationen vid Nykvarnsholmen.

Fiskvägen tillåter fiskar och andra vattenlevande djur att ta sig obehindrat förbi kraftstationen. Foto: Göran Billeson

Nykvarnsholmen har omvandlats till en härlig parkmiljö och rakt igenom går en ny fiskväg likt en bred naturlig bäck. Tack vare fiskvägen kan aspen och andra vattenlevande djur för första gången ta sig förbi vandringshindret som dammen varit i 150 år och kraftverket har utgjort sedan 1930.
 
Fiskvägen fungerar som den ska och fiskarna hittar fram till den nya fiskrännan vid Tannefors slussar. Vår fiskräknare livesänder trafiken i vattnet. Filmerna visade den första aspen som tog sig förbi samt massor av fisk efter det och till och med en utter.
 
Klicka dig in på länken nedan så ser du film och all statistik:

Landshövdingen och kommunalrådet inviger

Linköpingsborna har börjat hitta till Nykvarnsholmen vid Stångån, men nu vill Linköpings kommun och Tekniska verken ställa till en officiell invigning för att visa upp en av våra största naturvårdssatsningar någonsin. Landshövding Carl Fredrik Graf och kommunalråd Muharrem Demirok (C) är på plats liksom Jakob Bergengren, miljöingenjör vid Tekniska verken. För att många ska kunna följa invigningen sker den via en digital livesändning klockan 10.00 onsdag 23 september.
 
– Det känns jättebra att kunna fira och berätta om fiskvägen på Nykvarnsholmen som samtidigt utgör en början på vår nya stadspark när stan växer över Stångån. Vi har tagit tillvara både natur- och kulturhistoriska värden och samtidigt skapat fina, trygga och tillgängliga miljöer för rekreation, berättar projektledare Joacim Gustavsson, Linköpings kommun.

Vår fiskväg modell för många

Vi är tidiga med att bygga en fungerande fiskväg. Det är ett gott exempel på det som kommer att hända i stor skala i Sverige. Fiskvägen är högintressant för kommuner, kraftbolag och andra aktörer när den nationella planen för omprövning av vattenkraften i Sverige ska genomföras under de närmaste 20 åren fram till 2040.
 
– Nu hoppas vi att ännu fler får uppleva de många natur- och kulturhistoriska värden som dånar i och omkring Nykvarnsholmen här i Linköping, säger Joacim Gustavsson.
 
Text: Annika Avén
 
Du följer livesändningen via videospelaren nedan: