Lodjur skymtat i Linköping

8 mars 2019 | Bygga, bo & miljö
En Linköpingsbo som var ute och promenerade i Vidingsjöskogen fick den 5 mars syn på ett lodjur på nära håll.
Lodjur ligger och spanar i skogen.

Lodjuret på bilden är modell och inte nödvändigtvis samma individ som förekommer i artikeln.

– Lodjur är skygga djur och låter sig sällan ses av människor så det är självklart häftigt att en av våra invånare lyckats få syn på ett, säger kommunekolog Johan Molin.

Det var tisdagen den 5 mars och Linköpingsbon var ute och gick med sin hund längs med LOK-milen i Vidingsjöskogen. Plötsligt blev hunden nyfiken på något och vek av in i skogen. Strax därefter fick ägaren se ett lodjur springa därifrån på bara några meters avstånd.

– Det hade troligtvis legat och vilat under en gran när det stördes i sin dagvila. Lodjur är främst aktiva i skymningen när de ger sig ut på jakt efter rådjur, harar och skogsfåglar och är i princip helt ofarliga för människan, säger Johan.

Hur säkra är ni på att det verkligen var ett lodjur?

– Man ska ha i åtanke att det är andrahandsuppgifter men iakttagaren hade sett djuret på så pass nära håll och beskrivningen vi fick stämmer väl in på ett lodjur. Det var ett stort djur med bred svans och synliga tofsar.

Vad ska man göra om man får syn på ett lodjur eller annat rovdjur i Linköping?

– Man kan höra av sig till länsstyrelsen som är ansvarig myndighet för förvaltning av de stora rovdjuren. På deras hemsida finns det information om hur arbetet med rovdjur går till, fakta om rovdjuren och vägledning kring hur man som privatperson kan hjälpa till med inventering av rovdjur.

Linköpings kommun arbetar inte aktivt med hantering av lodjursfrågor eftersom de i princip inte förekommer i våra marker och framför allt inte så pass nära stan, berättar Johan Molin. Det gör det här lite extra speciellt.

– Även om chanserna att få se lodjuret igen i Vidingsjöskogen är små så kommer nog i alla fall jag försöka springa LOK-milen lite oftare i år, säger Johan som tror att det förmodligen handlar om en passerande individ.

Och vem vet, nu kanske till och med LOK-milen kan döpas om till Lo-milen?

Text: Johan Hermansson