Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Lovpengar möjliggör gratis sommarlovsaktiviteter

21 juli 2021
I år har Linköpings kommun via statliga bidrag kunnat dela ut lovpengar till föreningar som vill erbjuda ungdomar gratis aktiviteter under sommarlovet.

28 olika föreningar har tilldelats bidrag.

– Även om ansökningsperioden var kort valde många föreningar att söka bidraget inför sommaren. Det har inneburit fler kvalitativa lovaktiviteter till våra ungdomar. Dessutom finns en ny chans, för de föreningar som inte hann ta fram sommaraktiviteter, att söka inför höst- och vinterlov, säger Andreas Hagström, idrottsutvecklingschef.

En förening som nappade på erbjudandet är Linköpings squashklubb (LSK). De anordnar två sportläger under sommaren, ett för nybörjare och ett för lite mer erfarna.

– Tack vare lovbidraget kan vi erbjuda lägret kostnadsfritt för alla ungdomar som vill vara med. Det är jättepositivt då vi under de senaste åren arbetat hårt med att få fler barn- och unga intresserade av sporten. Bland annat har vi haft ett fokus på jämställdhet och integration. Nu ser vi ett resultat av det arbetet, över trettio ungdomar kommer delta på våra läger, säger Petra Dryselius, ordförande i LSK.

Feriejobb för ungdomar

Kommunen erbjuder även föreningar att anställa feriejobbande ungdomar. I år har totalt 150 ungdomar fått arbete hos föreningslivet.

– Det här är en väldigt bra investering på många sätt. Ungdomar får tjäna egna pengar, utvecklas och få arbetslivserfarenhet. Dessutom får föreningarna möjlighet att erbjuda ledarledda aktiviteter och utveckla sina verksamheter, säger Andreas Hagström.

Fanny Sandell, Olle Sandberg och Frida Josefsson är tre av de etthundrafemtio ungdomar som via Linköpings kommun fått sommarjobb ute hos föreningar. De arbetar totalt tre veckor som ledare på LSK:s läger.

– Vi leder tjugotvå härliga barn under det här lägret. Sport och lek är i fokus. Det är vårt första sommarjobb som ledare och det har varit både utmanande och roligt, säger Fanny Sandell.

Nya erfarenheter

Under den första jobbveckan fick de gå ledarutbildning och planera lägrets upplägg och aktiviteter.

– Vi är som idoler för barnen, balansen vi måste hitta är att vara både ledare och kompis. Det är inte alltid helt lätt, säger Olle Sandberg.

– Jag har fått nya vänner i Fanny, Olle och de andra ledarna. Det här gör jag gärna igen, säger Frida Josefsson.