Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad sommar för jubilerande kanal

31 augusti 2021 | Uppleva & göra
Ännu är inte Kinda kanals sommarsäsong slut. Men kanalbolagets vd Karin Nybrolin kan ändå konstatera att det har varit en mycket bra sommar. Många båtar har passerat slussarna och kanalens 150-årsjubileum har firats på en rad olika sätt. Och fler jubileumsaktiviteter är på gång.
Karin Nybrolin, vd för AB Kinda Kanal,  står vid en sluss i Kinda kanal

Karin Nybrolin, vd på AB Kinda kanal.

- Vi haft haft jättemånga båtar i slussarna. I fjol slog vi alla möjliga rekord med råge, och i år når vi nästan upp till samma nivå. Det har varit många fler båtar än en normal sommar, säger Karin Nybrolin, vd på AB Kinda kanal.

Även passagerarbåten M/S Kind har haft en bra säsong med många genomförda kryssningar. Och intresset har varit stort kring allt som går att göra i närområdet, till exempel att vandra eller att besöka lokala mathantverkare.

- Vi har haft en jätteskjuts uppåt när det gäller besökare på vår hemsida. Det är många som går in där innan de kommer till Kinda kanal.

Mat och guidade turer

Kanalens 150-årsjubileum har varit planerat sedan länge. På grund av pandemin har dock inte jubileet gått att genomföra exakt som det var tänkt.

- Men vi har ändå haft ett jättefint firande - och det pågår fortfarande. Vi har ställt om och gjort små evenemang och aktiviteter som man kan uppleva helt själv. Vi har till exempel nya informationsskyltar och digitala guidningar. Men vi har också haft guidade turer, både i båtar och på land, säger Karin Nybrolin.

Jubileet har också haft ett stort fokus på närproducerad mat. Mathantverkare kring Kinda kanal har tagit fram speciella jubileumsprodukter, allt från öl och glass till smörgåsar och marmelad.

Jubileumshelg

Firandet fortsätter under året. Redan den 4-5 september är det dags för en jubileumshelg. Då går det till exempel att följa med på kortare turer med M/S Kind.

- Som vuxen betalar man bara 40 kronor för en guidad tur. Linköpings guideklubb är med ombord och berättar på ett levande sätt om kanalens historia medan man tar man en tur i centrala Linköping. Det är som ett öppet hus på kanalen, säger Karin Nybrolin.

Kinda kanal ägs av Linköpings kommun, Kinda kommun och Region Östergötland. På webbplatsen nedan hittar du mer information om kanalen och om kommande aktiviteter. Där finns också tips på hur du kan uppleva kanalen året runt:

Text: Per Conning