”Mammas gata” visar Linköpings historia

3 april 2019 | Uppleva & göra
På lördag är det dags för invigning av Friluftsmuseet Gamla Linköpings nya fotoutställning. Här visas bilder från 1880 till 1980.

Jessica Åkeson och Kristina Grahm har arbetat med ”Mammas gata” sedan slutet av 2017.

På övervåningen i Curmanska magasinet har utställningen ”Mammas gata” flyttat in. Utställningen är indelad i två etapper, där första delen färdigställdes redan till sommaren 2018.

– Men nu är även den andra delen klar. Den skildrar några av de stadsdelar som växte fram mellan 1940-tal och 1980-talet, säger byggnadsantikvarie Jessica Åkeson.


Utställningen innehåller av fotografier mellan 1880 till 1980.

Kulörer från stadsdelar

Utställningen är ett samarbete mellan Friluftsmuseet Gamla Linköping och Bild Linköping.

– Tillsammans har vi plockat fram bilder som på olika sätt berättar Linköpings historia. Vi har även fått fotografier från Linköpings stadsarkiv, Östergötlands museum och Linköpingsbor, säger Kristina Grahm, intendent för samlingar och arkiv.

Gatuliv, bakgårdar och stadsutveckling är något av det som präglar utställningens innehåll. Tidstypiska fasader och annan rekvisita har byggts upp för att ge besökare känslan av ett förflutet Linköping. På väggarna i den andra etappen av utställningen används olika fasadfärger som idag finns på bostadshus runt om i stan.

– På en av väggarna har vi till exempel använt den bruna kulör som återfinns på fasader och balkonger i Skäggetorp, säger Jessica Åkeson.


Utställningen invigs på lördag klockan 14.00.

Borgmästaren inviger

Borgmästare Lars Vikinge kommer under lördagen att inviga ”Mammas gata”. Jocke Johansson, lokalhistoriker och museitekniker på friluftsmuseet, kommer att föreläsa om Linköpings historia.

– Vi hoppas att utställningen ska uppskattas av Linköpingsborna och att de ska känna att de kommer nära sin historia, säger Kristina Grahm.

Invigningen hålls lördag den 6 april klockan 14.00 i Curmanska magasinet, Friluftsmuseet Gamla Linköping.


Bilden är tagen under 1950-talet och visar Nygatans övre del. Anderska gården (närmast) finns idag i Friluftsmuseet Gamla Linköping. Foto: Arne Gustafsson/Östergötlands museum

Text och foto: Emmilie Engström