”Man mår inte bra av ekonomisk stress”

28 augusti 2019 | Omsorg & hjälp
Rekordmånga svenskar vill ha skuldsanering, enligt nya siffror från Kronofogden. Det gäller även i Linköping. För den som har hamnat i ekonomiska svårigheter kan kommunens budget- och skuldrådgivning vara en viktig hjälp.
Carina Brehmer

Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun. Foto: Per Conning

– Det är ofta vissa livshändelser som gör att människor får skulder. Det kan till exempel handla om skilsmässa och sjukdom. Det kan också bero på spelberoende eller något annat beroende, säger Carina Brehmer, budget- och skuldrådgivare i Linköpings kommun.

Många väljer också att låna pengar för att snabbt förverkliga sina drömmar. Inte sällan föds drömmarna i sociala medier, där det lätt går att se vad andra köper och unnar sig.

Ger råd och stöd

Om man hamnar i ekonomiska svårigheter kan kommunens budget- och skuldrådgivning ge råd och stöd, till exempel vid en skuldsanering.

– Vi hjälper till utifrån vad klienten själv vill göra. De flesta vill ha hjälp att kartlägga skulderna och att skicka in en ansökan till Kronofogden. En del har det trassligt och vet inte var de ska börja.

När skuldsaneringen väl är genomförd känns det ofta som att bli av med en stor tyngd.

– Och så kan det kännas redan när skuldsaneringen inleds. Man mår inte bra av ekonomisk stress.

 


Foto: Mostphotos

 

Budget- och skuldrådgivningen kan också hjälpa till med att göra en budget för hushållet. Carina Brehmer önskar att fler sökte stöd för detta – innan skulderna blev för stora.

– Det skulle hjälpa många att prata om sin ekonomi. Men ofta är det tabu. Även par som bor ihop kan undvika att prata om detta. Och om det händer något – till exempel att någon drabbas av sjukdom – är det lätt att man sopar ekonomin under mattan.

För att undvika att förvärra en ekonomisk situation har Carina Brehmer några råd:

– Ta inte nya lån för att betala andra lån, även om det ser mörkt ut. Ring dem du inte kan betala. Om du till exempel inte kan betala hyran, ring hyresvärden och gör upp en betalplan.

– Räkna även ut hur mycket du betalar för dina lån per månad. Kolla om det är några lån du betalar av snart, eller om de blir en del av din tillvaro på lång sikt.

Ibland måste man förändra sin livsstil utifrån sin ekonomi.

Carina Brehmer

Carinas erfarenhet är att många saknar en bild av sin ekonomiska situation både på kort och lång sikt. Då är det lätt att man fortsätter ta lån för att täppa till olika hål.

Hon tycker också att det är viktigt att göra en budget.

– Det låter kanske jättetråkigt, men det är ett bra verktyg. På Hallå konsuments webbplats går det att göra en budgetkalkyl. Det gäller att bli medveten om vad det är som kostar och vad du kan dra ner på. Ibland måste man förändra sin livsstil utifrån sin ekonomi.

Samtidigt som allt fler söker skuldsanering ser Carina Brehmer också sunda motkrafter i dagens samhälle.

– I mattidningarna finns det tips om hur man gör matlådor, och det är inne att köpa second hand-kläder. Många kanske gör detta för klimatets skull, men även för den egna ekonomin ger det en positiv effekt.

Populära föreläsningar

Vid sidan av den enskilda rådgivningen ordnar kommunens budget- och skuldrådgivning en del föreläsningar. I våras arrangerade de två välbesökta föreläsningar på temat ”Viktigt att veta när någon dör”. Då medverkade även aktörer som Svenska kyrkan och kommunens konsumentvägledning.

– Vi pratade om förändringar i ekonomin i samband med dödsfall. Det är bra att gå igenom sådant innan någon dör, så att man är förberedd. Vi kommer även att ha två föreläsningar om detta i höst, den 22 oktober och den 5 november.

Text: Per Conning

På budget- och skuldrådgivningens webbplats hittar du mer information och kontaktuppgifter: