Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga var sjuka - nu är det bättre

3 juni 2020 | Arbete, Omsorg & hjälp
Den 19 mars 2020 blev den dag då flest anställda i Linköpings kommun stannade hemma på grund av sjukdom. Som en följd av coronapandemin sjukanmälde sig 2009 medarbetare den dagen.
En grön Post it- lapp med texten Sjuk idag skriven på den.

Sen den dagen i mars har kurvan över sjukfrånvaro bland de kommunanställda visat en stadigt sjunkande trend. Just nu är sjukfrånvaron i närheten av det normala.

– Vi börjar närma oss en nivå som vi känner igen sen tidigare år, säger Kjell Thun, enhetschef/HR-controller vid kommunledningsförvaltningen.

Dubbelt så hög

Linköpings kommun är en stor arbetsgivare och en helt normal dag kan cirka 1 000 anställda vara sjuka. Den dag som blev den värsta var därmed ungefär dubbelt så många som normalt borta från sina arbeten.

De yrkeskategorier som drabbades värst finns inom vård- och omsorg, förskola och grundskola. Bland kommunens anställda inom vård- och omsorg var exempelvis andelen sjuka 17,5 procent under april. Redan i maj sjönk den siffran till 10,6.

Mindre dramatik

Sett över en längre period och medräknat samtliga kommunanställda är sjukfrånvaron inte alls lika dramatisk. Under januari-maj var sjukfrånvaron 9,3 procent, det är endast något mer jämfört med föregående år då sjukfrånvaron för samma period var 7,1 procent.

Text: Per Olsson