Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Personer i riskgrupp får hjälp att hämta ut läkemedel

4 maj 2020 | Omsorg & hjälp, Coronaviruset covid-19
Med anledning av coronaviruset har Linköpings kommun beslutat om en ny stödinsats. Om du tillhör en riskgrupp kan du nu få hjälp med hemleverans av receptbelagda läkemedel.
Man får tabletter

Utifrån rådande situationen med en fortsatt allmän smittspridning arbetar Linköpings kommun nu med en ny servicetjänst, så kallat medborgarstöd, för inköp och hemleverans av receptbelagda läkemedel.

Tjänsten riktar sig till dig som är över 70 år, eller enligt Folkhälsomyndigheten rekommendationer tillhör en riskgrupp.

- Medborgarstödet är till för dem i riskgrupp som inte har möjlighet att få hjälp av närstående eller andra personer, inte har hemtjänst eller kan använda andra lösningar, till exempel inköp via internet, säger Liselotte Fager (KD), ordförande i äldrenämnden.

Medborgarstödet är kostnadsfritt och man betalar enbart för de mediciner som köps in och eventuella fakturaavgifter från apoteket.

Så fungerar det

Den som är över 70 eller tillhör en riskgrupp och är i behov av hjälp med inköp av receptbelagd medicin kan höra av sig till Kontakt Linköping som tar emot beställningen. Inom 24 timmar kommer en handläggare på medborgarstödet att ringa upp den hjälpsökande för att komma överens om tidpunkt för leverans av läkemedel.

Personalen som arbetar med medborgarstödet kommer att fylla i en engångsfullmakt för att kunna hämta ut receptbelagda läkemedel. Fullmakten undertecknas när personalen från medborgarstöd hämtar legitimationen inför inköpet av läkemedlen. Kommunens personal kommer alltid att legitimera sig och har rutiner för att minska smittspridning.

Ersätter inte kommunens ordinarie uppdrag

– Medborgarstödet kommer att erbjudas så länge Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd avseende riskgruppen gäller. Tjänsten ska komplettera den hjälp och det stöd som utförs av den ordinarie verksamheten i Linköpings kommun, säger hållbarhetschef Linda Malmén.

Få hjälp med inköp och läs mer om tjänsten

Vill du läsa mer om tjänsten eller tillhör du någon riskgrupp och har behov av hjälp med inköp av dina läkemedel? Här har vi samlat all information om medborgarstöd:

Text: Karin Almerén