Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Milstolpe nådd – entréplan gjutet

16 oktober 2020 | Stadsplanering & trafik, Folkungavallen
Drygt ett år in i bygget av Linköpings nya simhall är ännu en milstolpe nådd – entréplanet är färdiggjutet.
Simhallsbygget i Linköping i september 2020

Den sluttande betongen ska bli en del av äventyrsbadet. Foto: Per Olsson

Den minnesgode kanske kommer ihåg att under den officiella byggstarten av Linköpings nya simhall skedde inget första spadtag som brukligt. Istället fylldes en cylinder upp med vatten till en viss punkt och nu har det blivit dags att fylla på lite till.

Nu är nämligen entréplanet klart vilket innebär att golven över källardelarna är färdiga, samtliga bassänger är färdiggjutna och har i stort nått sin form och dessutom är läktarna till 50-metersbassängen klara.

"Stort och komplext projekt"

– Det är ett oerhört stort och komplext projekt som nu på allvar börjar anta sin form. Resultatet av det som vuxit fram hittills härleds till ett gediget yrkeskunnande av samtliga inblandade parter, och därtill ett hantverk som håller hög kvalitet, säger projektchef Christian Dahlén på Lejonfastigheter.

Nu läggs sista handen vid vissa layoutarbeten med äventyrsbassängen och omklädningsrum börjar växa fram. Montering av ventilationsaggregat och vattenreningsutrustningen pågår i källaren och temporär fjärrvärme är inkopplad för uttorkningen av genomförda platsgjutningar, i väntan på permanent fjärrvärmeinstallation.

– Utifrån att det är drygt 22 månader kvar av byggtiden bedöms projektet ligga i fas med vad som är fastlagt, det vill säga färdigt hösten 2022, men det är en lång produktionstid kvar, säger Christian Dahlén.

Christian Dahlén är projektchef för nya simhallen på Lejonfastigheter. Foto: Per Olsson


Linköpings nya simhall ska bli en av Sveriges största simhallar. Där ska finnas utrymme för både bad, simsport, familjebad, motion och avkoppling. I den nya simhallen kommer, bland mycket annat, att finnas flera bassänger med höj- och sänkbar botten som kan användas för till exempel rehabilitering och på tredje våningen byggs en relaxdel med utsikt in mot staden. När nya simhallen är färdig hösten 2022 kommer den gamla simhallen att rivas och ge plats för bostäder.

– Jag är stolt att få arbeta med så många kompetenta medarbetare som ett projekt av denna kaliber för med sig. Vår förhoppning är att Linköpingsborna ska känna sig stolta när stadens nya landmärke slår upp portarna, säger Christian Dahlén.

Mobilitetshubben Neptunus

Utöver simhallsbygget pågår en hel del annan aktivitet på och kring gamla Folkungavallen. För tillfället är delar av Hamngatan avstängd när arbetet med att dra fram fjärrvärme, vatten och avlopp till Folkungavallen pågår. Gatan kommer att beröras fram till mitten av december.

Dessutom påbörjas snart markarbetena för mobilitetshubben Neptunus. Det blir ett hus med 600 parkeringsplatser på sju plan, mobilitetstjänster och matbutik i bottenplan. Neptunus kommer att byggas i anslutning till simhallen med fasad mot Hamngatan.

Text: Johan Hermansson

Se hur simhallsbygget ser ut från ovan i videon nedan:

Följ projektet Folkungavallen och övriga projekt på stadsutvecklingsportalen: