Hoppa till huvudinnehåll

Ministern: “Linköping tar beredskapsarbetet på stort allvar”

8 september 2023 | Kommun & politik
I veckan besökte Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), Linköping. Han imponeras över hur långt kommunen har kommit i beredskapsarbetet.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar berömmer Linköpings arbete med civil beredskap. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet, Örjan Karlsson

Under besöket, som var sekretessbelagt, fick ministern titta på en särskild ledningsplats för funktioner i det civila försvaret som finansierats av Linköpings kommun tillsammans med MSB. I sociala medier skriver Carl-Oskar Bohlin att det är en anläggning i framkant.

“Linköping är en av de kommuner som tar sitt beredskapsarbete på mycket stort allvar. Allt från att implementera en krigsorganisation som även omfattar barnomsorg för att bland annat några tusen medarbetare på SAAB ska kunna fortsätta gå till arbetet fullgöra sina arbetsuppgifter under ofred, till att nu ta fram ett koncept för att frystorka och lagra livsmedel till kommunens omsorgsverksamhet. Det senare som en del av kommunens egen försörjningsberedskap, allt enligt en praktisk tillämpning av ansvarsprincipen”, skriver ministern på LinkedIn.

Civil beredskap – naturlig del i vardagen

Linköpings kommun arbetar aktivt med beredskapsfrågor så att kommunen kan fortsätta fungera även under kris och krig. Paul Håkansson, kommundirektör, tycker att det är glädjande att ta del av Carl-Oskar Bohlins uppskattning och att det är ett kvitto på att kommunen är på rätt väg. Samtidigt behöver arbetet med civil beredskap fortsätta att utvecklas.

– Vårt arbete med civil beredskap kommer att behöva breddas under de kommande åren och bli en naturlig del i vårt vardagliga arbete. Linköping och Sverige är utsatt för omfattande underrättelseverksamhet och påverkansoperation från Ryssland. Vi ska vara observanta och inte naiva. En del av vårt arbete med till exempel trygghetspunkter måste vi göra känt för Linköpingsborna, medan andra delar ska skyddas från insyn, säger Paul Håkansson.

Text: Emmilie Engström

Senast ändrad den 8 september 2023

Senaste nytt

Så ska kommunen bekämpa välfärdsbrott
Kommunen visade upp trygghetspunkt
Internationellt pris till attraktion i Gamla Linköping
Det hände på fullmäktige i september
Efter sprängningen: Kommunen stärker upp med ordningsvakter
Omvandlingen till en tryggare och grönare Järnvägspark
Kommunen arbetar trygghetsskapande efter explosionen
Så håller du enkelt koll på din ekonomi
Lär dig mer om psykisk ohälsa
Två centrala gator grävs upp