Missa inte östgötarnas hemmakonst

12 juli 2019 | Uppleva & göra
Snart är det för sent att se vad Linköpingsborna har hängt upp på sina väggar hemma. Passa på att besöka Passagen i sommar.

Utställningen består av Linköpingsbors inlämnade favoritkonstverk.

Den 16 maj invigdes utställningen Hem, ljuva hem – Mitt favoritkonstverk på Passagen Linköpings konsthall. Syftet med utställningen är att visa upp vilka konstverk som pryder de östgötska hemmen och den som ville hade möjlighet att lämna in sitt favoritkonstverk och få det visat på konsthallen under sommaren. Totalt lämnades 128 stycken konstverk in.

– Vi är jättenöjda. Vi tycker att vi lyckats med vårt mål som var att väcka engagemang och intresse bland östgötarna för konsthallen, säger Matilda Karlsson, konstpedagog på Passagen Linköpings konsthall.

Allt från barnteckningar till verk av kända och okända konstnärer lämnades in. En blandning av målningar, teckningar, grafiska blad, affischer med mera.

Matilda Karlsson, konstpedagog på Passagen Linköpings konsthall, är nöjd med responsen.

– De flesta som lämnade in ett verk hade även en personlig berättelse om verket, varför just detta var deras favoritkonstverk. Om vi skulle få för oss att göra något liknande projekt igen så skulle det vara intressant att få med dessa berättelser på något sätt i utställningen. Denna gång fanns det inte tid till det, säger Matilda Karlsson.

Utställningen har varit väldigt uppskattad, både av de som lämnat in konstverk och av besökare. Hittills har ungefär 3500 besökare varit och tittat på östgötarnas favoritkonstverk.

– Vi har fått mycket positiv respons från våra besökare. De tycker att det är kul att se vilka verk som lämnats in. Såklart har det även haft stor betydelse att vi fått mycket publicitet kring utställningen, folk har hört talas om den i tv och tidningar och blivit nyfikna och vill komma och se den, säger Matilda Karlsson.

Har du någon personlig favorit?

– Nej, jag har ingen favorit utan det är helheten och idén bakom utställningen som jag tycker är viktigast.

Utställningen pågår till och med 8 augusti och konsthallen har öppet klockan 12.00-16.00 tisdag-söndag mellan 1 juni och 31 augusti.

Text och foto: Johan Hermansson

Läs mer om utställningen här: