Kommunens verksamheter öppna som vanligt

19 augusti 2019 | Kommun & politik
Inga kommunala verksamheter påverkas av den detonation som skedde under natten till tisdag på Garnisonen. Ett mindre område är avspärrat under tisdagen.
Polisens avspärrningstejp med texten Polis Avspärrat

Uppdaterad 20 augusti kl.08.30:

Under natten till tisdag detonerades det misstänkta föremålet som hittats vid polishuset på Garnisonsområdet. Ett mindre område på Garnisonen är avspärrat.

Inga kommunala verksamheter har påverkats av detonationen. Atlasskolan, Ekkälleskolan och förskolorna Rotegatan, Atlas och Bataljonsgatan, som alla fick evakueras, är därför öppna som vanligt under tisdagen. Även den fristående förskolan Linblomman håller öppet.

Boende på vårdboendet, som också evakuerades, kommer att flytta tillbaka till verksamheten under tisdagen.


Det avspärrade området.

Detta har hänt

Stora delar av Garnisonsområdet spärrades av vid 13-tiden på måndagen på grund av ett misstänkt farligt föremål. Nationella bombskyddet kallades till platsen för att påbörja undersökning av det misstänkta föremålet. Två kommunala skolor, Atlasskolan och Ekkälleskolan, och tre kommunala förskolor, Rotegatan, Atlas och Bataljonsgatan, berördes av avspärrningen och var tvungna att evakueras. Även den fristående skolan Kunskapsskolan, den fristående förskolan Linblomman samt ett vårdboende i Attendos regi var också tvugna att evakueras. 

Strax innan midnatt detonerades förmålet. Ingen person kom till skada. Inte heller de närliggande verksamheterna förutom några materiella skador på Linblommans fastighet. 

Uppdatering klockan 16:40

Polisen har beslutat om att utöka avspärrningen. Uppgifter om vilka adresser som omfattas saknas ännu.

Uppdatering klockan 17:30

Polisen uppger att det nationella bombskyddet har undersökt föremålet och gjort bedömningen att ett mindre område måste evakueras innan föremålet kan oskadliggöras. Detta innebär att delar av Garnisonsområdet måste evakueras. Ännu saknas uppgifter om vilka adresser som berörs. Följ polisens anvisningar vid avspärrningarna.

Uppdatering klockan 17:45

En trygghetspunkt är upprättad för boende i området som inte kan komma hem på grund av avspärrningarna. Adressen till trygghetspunkten är Ryttargårdskyrkan, Djurgårdsgatan 97, 582 29 Linköping. På trygghetspunkten finns tillgång till information, toaletter och café. Uppsamlingsplatsen i Ryttargårdskyrkan är öppen till klockan 21:00.

Uppdatering klockan 18:50

Linköpings kommun samverkar med Region Östergötland för att evakuera personer med vårdbehov från ett vårdboende på Garnisonsområdet. 31 personer från vårdboendet kommer att tas emot på US. Sju personer tas emot på Åleryd. Evakueringen påbörjades efter klockan 19.00. De evakuerade förmodas stanna åtminstone över natten.

Personer på ett boende för ensamkommande barn har evakuerats till en annan plats där de kan stanna över natten.

Uppdatering klockan 20:47

Trygghetspunkten i Ryttargårdskyrkan håller öppet minst till midnatt eller så länge behov finns under natten.

Uppdatering klockan 23:50

Evakueringen var klar vid klockan 23:30. Nationella bombskyddet började därefter arbeta på platsen.

Uppdatering klockan 00:35

En detonation har ägt rum i samband med polisens arbete med det misstänkta föremålet. Sociala jouren samt försäkringsbolag kommer nu bege sig till trygghetspunkten. Kommunen hjälper de personer som har kommit till trygghetspunkten.

Uppdatering klockan 02:10

Polisen uppger att avspärrningarna nu minskas avsevärt och att alla evakuerade personer kan återgå till sina boenden. I och med det avvecklas trygghetspunkten i Ryttargårdskyrkan.

Inga kommunala verksamheter påverkas av händelsen. Däremot påverkas barnomsorgen på den fristående Walldorfförskolan Linblomman av materiella skador på fastigheten.

Personerna som har blivit evakuerade från närliggande vårdhem kommer att börja återvända under tisdagen. Detsamma gäller för personerna på det närliggande boendet för EKB.

Linköpings kommun vill rikta ett varmt tack till alla som på olika sätt har bidragit till att hjälpa till med att hantera situationen på Garnisonsområdet.

– Tillsammans med alla goda krafter har vi löst uppgiften på ett bra sätt, säger Johan Edwardsson stabschef i kommunens krisledning.

För vidare information om händelsen se polisens hemsida.