Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Musik och färg på sommargågatan

23 juni 2021 | Uppleva & göra
Dagen innan midsommarafton invigs den färgstarka musikaliska installationen Rainbow! på sommargågatan (Storgatan) mitt i centrala Linköping.

På sommargågatan kommer musikaliska verket Rainbow! finnas att lyssna till.

I form av sex kuber i regnbågsflaggans olika färger, har det musikaliska verket Rainbow! placerats ut längs med sommargågatan. I interaktion med kuberna kan besökarna själva spela upp de olika delarna av verket.

Inspirerad av synestesi

Den internationellt erkända kompositören Benjamin Staern har komponerat sviten Rainbow! som bygger på kompositörens synestesi (upplevelsen av att till exempel kunna höra färger) och hans uttolkning av regnbågsflaggans sex kulörer. Varje färg symboliserar vad som beskrivs som en existentiell nödvändighet; röd:livet, orange:helande, gul:solen, grön:naturen, blå:harmoni och lila:själen.

Kompositören Benjamin Staern. Foto: Adam Haglund

Inspelat av Östgötamusiken

Installationen av Rainbow! på sommargågatan är ett samarbete mellan Östgötamusiken och kultur- och fritidsförvaltningen. Verket är uppfört och inspelat av Östgötamusiken under ledning av Christian Lindberg, en gigant inom konstmusiken både i Sverige och internationellt.

Dirigent Christian Lindberg. Foto: Mats Baecker

 

Invigningen av verket äger rum torsdag den 24 juni klockan 11:00

Karta över sommargågatan. Markeringen visar var verket Rainbow! finns.