Mysteriet med det låsta skåpet

1 mars 2019
I 25 år stod det gamla skåpet låst inne på stadshuset och dess innehåll föll i glömska. Men en envis vaktmästare lyckades hitta den försvunna nyckeln och satte punkt för mysteriet.
Personer vid ett skåp.

Markus Karlsson, vaktmästare, Dan Malmsten, chef Linköpings stadsarkiv, och Karin Wennerqvist, kommunalrådssekreterare, poserar vid det beryktade skåpet.

– Det har bara stått där, låst. Vi fick höra att nyckeln skulle ligga i ett fack ovanför skåpet men det fanns inget där så då antog vi att nyckeln helt enkelt hade förlagts, säger Karin Wennerqvist som är kommunalrådssekreterare och arbetar i Linköpings stadshus.

I källarvalvet i stadshuset stod det fina gamla skåpet orört i många år. Nyckeln till skåpet var försvunnen och vad skåpet innehöll var sedan länge bortglömt. Men i slutet av 2017 anställdes en ny vaktmästare i stadshuset, Markus Karlsson, och han gav sig den på att hitta den förlorade nyckeln och kunna öppna skåpet.

 


Skåpet tillverkades en gång i tiden av J.G. Tenggrens fabrik i ”Wexiö”.

 

– Jag hade sett skåpet när jag och Karin var nere här en gång. Då fick jag höra att det var låst och att nyckeln var borta. Men jag tänkte att nyckeln ändå borde finnas någonstans, säger Markus Karlsson.

Därefter började jakten. Och redan i början av 2018 var den över. I ett plåtskåp i stadshuset fanns en glasburk. I glasburken fanns ett gäng nycklar. En av dessa gick till ett nyckelskåp i källarvalvet som innehöll ännu ett gäng nycklar. Sedan var det bara att testa sig fram och till slut hittade Markus rätt nyckel. Så efter 25 års tid kunde skåpet äntligen öppnas.

Vad det innehöll? Något värt att vänta 25 år för? Ja, det var kanske inget sensationellt men man förstod snabbt att det här var något som kunde vara viktigt. När skåpet öppnades såg man nämligen att det var fullt av gamla handlingar och då kontaktades stadsarkivet direkt.

 


Markus Karlsson håller upp den efterlängtade nyckeln.

 

– I vårt arkiv saknas det alla möjliga slags handlingar, där det är luckor helt enkelt. Och då har vi ibland tänkt att det finns säkert grejer i stadshuset som man inte har hittat eller som ligger gömt någonstans. Så vi blev inte direkt förvånade när de hörde av sig men det är klart att det var spännande för det kunde ju lösa upp en del saker, säger Dan Malmsten, chef på Linköpings stadsarkiv.

I skåpet fanns olika kommittéers handlingar, bland annat den så kallade Turistkommittén från 1950-talet. Där fanns även en kassabok från ett vårdhem och en del förteckningar med mera. De äldsta handlingarna var ungefär 100 år gamla. Allt var sådant som saknades i stadsarkivets samlingar men som nu kunde kompletteras.

– Vi blev jätteglada. Det fyller luckan i ett av tusen mysterier i alla fall. Det är lite skattletning över det, säger Dan Malmsten.

Text och foto: Johan Hermansson

 

Här kan du läsa om fler arkivfynd i Linköpings kommun: