Plocka svamp, cykla, vandra Följ med naturguiderna

27 augusti 2019 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
Dra på dig stövlarna och följ med på en svamptur eller upptäck Motala ströms ravin. Naturguidningarna fortsätter ända in i oktober. Redan på söndag kan du följa i förfädernas spår på Tinnerö.
Tinnerö eklandskap

Foto: Anders Jörneskog

Naturguidningarna är ett samarbete mellan länsstyrelsen och kommunerna i länet. Det arrangeras 49 naturguidningar under året. De flesta har redan varit, men 11 guidningar är kvar. På söndag kan du få reda på vilka spår förfäderna har lämnat efter sig i Oxhagen på Tinnerö.

Guidningarna på Tinnerö står ”Föreningen Linköpings ekopark” för. Guidningen i Oxhagen är ett samarrangemang med Studiefrämjandet. Ulla-Britt Forsgren från ”Föreningen Linköpings ekopark” vill också slå ett extra slag för guidningen ”Brittsommar vid Rosenkälla gård” i oktober. Idag finns bara delar av stenfundamentet kvar av gården.

- Den har en fantastisk historia. Vi följer gårdens utveckling ändra från 1300- talet och söker resterna efter torp, egna-hem och sommarstugor, berätta Ulla-Britt Forsgren.

Svamp- och cykelturer

I höst kan du också följa med på svampturer, cykelturer och vandringar. Det finns också guidningar som särskilt riktar sig till barn. Svamptur för barn i Ullstämmaskogen är en sådan och ”Höstens färger, frukter och former i Sturefors” är en annan.

Nytt naturreservat för i år är Motala ströms ravin vid Ljungsbro. Här finns många rödlistade och hotade arter och den är tillhåll för bland annat kungsfiskaren.

Guidningarna kostar 20 kronor per person. 

Eva-Karin Strand Wåtz