Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vaccineringen mot covid-19 har startat

27 december 2020 | Omsorg & hjälp, Covid-19
Söndagen 27 december vaccinerades de första personerna mot covid-19 i Linköpings kommun. Att vaccineringen kommit igång är ett viktigt steg i att skydda våra äldre och bromsa smittspridningen.

Foto: Jeppe Gustafsson

Det var de äldre som bor på vårdboendet Duvan som drivs av Attendo som var först ut med att få vaccinet mot covid-19 i Linköpings kommun.

– Äntligen! Jag kan inte med ord beskriva hur det känns, en bättre julklapp kan vi inte få! Idag firar vi i huset både med bubbel och med tårta, säger Emma Rosén, verksamhetschef på Attendo Duvan.

70 av de 85 personer som bor på vårdboendet fick vaccinet idag. Dessutom vaccinerades tio anställda, eftersom det blev vaccindoser över. Första sprutan tas idag och den andra och sista sprutan kommer tas om ungefär tre veckor.

Nästa steg: vaccinera i större skala

– Att vi nu är igång och har påbörjat vaccineringen känns mycket positivt. Härnäst väntar nästa steg med att börja vaccinera i större skala inom särskilt boende, hemtjänst och hemsjukvård. Det är ett viktigt steg i att bromsa smittspridningen och skydda våra mest sköra individer, säger social- och omsorgschef Linda Ljungqvist.

Vaccinationen planeras att ske löpande under det första halvåret av 2021. För boende inom den kommunala omsorgen sker vaccineringen av ansvarig sjuksköterska på boendet eller av en annan legitimerad sjuksköterska. En läkare kommer också att finnas närvarande vid vaccinationstillfället.

Liksom all vaccinering i Sverige är även denna frivillig, men ju fler som vaccinerar sig desto snabbare kan smittspridningen brytas. Varje individ som vaccinerar sig kan bidra till att rädda någon annans liv.

Vaccineringen mot covid-19 är kostnadsfri för individen, den betalas av staten.