Nu blir Passagen ditt vardagsrum

2 maj 2019 | Uppleva & göra
Har du något konstverk där hemma som du tycker att hela Linköping borde få njuta av? Lämna in det till Passagen och låt konsthallen få se ut som hemma hos dig i sommar.

Personalen på Passagen står redo att ta emot ditt favoritkonstverk.

Domkyrkan i motljus? Älgarna på myren? Akvarellen med de lekande barnen som du ärvde av mormor? Nu har du chansen att få visa upp ditt favoritkonstverk som hänger hemma på din vägg på Passagen Linköpings konsthall i sommar.

Mellan 16 maj och 8 augusti anordnar konsthallen utställningen "Hem, ljuva hem – Mitt favoritkonstverk" med syfte att visa upp vilka konstverk som pryder de östgötska hemmen.

– Vi vill vända på perspektivet, och för en gångs skull se vad våra besökare har hemma hos sig. Annars brukar det ju vara tvärtom, säger konsthallschef Lars-Ove Östensson.

Idén till utställningen kom till i samband med planerandet av Passagens 20-årsjubileum förra året. På ett planeringsmöte diskuterades frågan hur man ska göra för att konsthallen ska bli en större angelägenhet för Linköpingsborna. Ett förslag som då kom upp var att låta dem få visa upp sina favoritkonstverk på konsthallen.

– På Passagen vill vi vara nyskapande och testa nya saker. Därför är det inte frågan om någon traditionell salongsutställning utan vi är nyfikna på att få se vad som hänger på väggarna hemma hos östgötarna, säger Lars-Ove.

Därför uppmanar man nu den som bor i Östergötland och som har ett favoritkonstverk hemma att lämna in det till Passagen så att de kan visa upp det under sommaren. Inlämningsperioden för konstverken är 7-12 maj.

– Det är fritt fram att lämna in. Inga särskilda kriterier finns med andra ord. Men vi vill gärna visa sådana verk som överraskar såväl oss som besökarna till utställningen, säger Lars-Ove.

Finns det något särskilt ni gärna skulle se lämnas in?

– Det vore såklart roligt om något sedan länge försvunnet mästerverk återfanns genom att bli inlämnat till oss, säger Lars-Ove och skrattar.

Information till dig som vill lämna in ett konstverk:

  • Inlämningsperiod: 7-12/5 (tisdag-söndag vecka 19).
  • Du får inte lämna in ett verk som du själv har gjort.
  • Det måste finnas en upphängningsanordning på verket som du lämnar in.
  • Alla deltagare lånar ut konstverken utan kostnad.
  • Inga verk är till salu.
  • Konstverken är försäkrade under lånetiden.

Text och foto: Johan Hermansson

Se en film om hur du går tillväga här: