Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du guida dig själv i Vallastaden

3 november 2020 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Vallastaden, som visades upp i Sveriges största bo- och samhällsexpo 2017, fortsätter att växa och fortsätter att väcka nyfikenhet. Nu finns en audioguide framtagen så besökare själva kan strosa runt samtidigt som de lyssnar på tongivande personers beskrivningar om stadsdelens arkitektur och grundläggande idéer.
Skylt om audioguide och en man med hörlurar

Audioguiden har nio stopp runtom i stadsdelen. Vid varje stopp kan besökare lyssna till en person som varit involverad i Vallastadens utformning. Martin Nordahl på Okidoki Arkitekter är en av dem som står bakom grundkonceptet för Vallastaden och är också en av rösterna som hörs i audioguiden.

- Vallastaden är en speciell stadsdel. Det syns i den brokiga och varierande arkitekturen men det finns även många värden som kanske inte syns direkt - till exempel vår ambition att skapa en socialt hållbar stadsdel. I min del av audioguiden berättar jag mer om hur vi tänkte när vi planerade Vallastaden.

"Roligt att berätta"

I audioguiden hörs flera arkitekter berätta om byggnaderna i stadsdelen. Även en Vallastadsbo, tillika arkitekt, finns med.

- Det var lite ovant att bli inspelad, men väldigt roligt att få berätta om vårt hus och om hur det är att bo i Vallastaden, säger Eva-Carin Jagefeldt som tillsammans med sin make ritat den villa som de nu bor i.

Utöver Vallastadens arkitektur finns i audioguiden även informationsstopp om den 1,8 kilometer långa infrakulvert som Tekniska verken grävt ner under stadsdelen.

- I kulverten finns alla ledningar och rör samlade, så gatorna aldrig ska behöva grävas upp, berättar Malin Kratz som arbetar som besökssamordnare på Miljö- och samhällsbyggandsförvaltningen och är den person som brukar guida grupper som gör studiebesök i Vallastaden. 

Internationella besök

- Under 2019 guidade vi ungefär 1500 personer i Vallastaden, mest grupper från Sverige, men även internationella grupper, bland annat från Vietnam och England. I år har vi på grund av covid-19 såklart haft mycket färre besök. Jag tror audioguiden blir perfekt utflykt, speciellt för personer som är intresserade av arkitektur och stadsutveckling.

Audioguiden är kostnadsfri och finns på både svenska och engelska. För att lyssna behöver du ta med egen telefon och egna hörlurar.