Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du söka ungdomsjobb

14 juni 2021 | Arbete
Från den 14 juni kan du som precis tagit studenten söka jobb i Linköpings kommun med start i september. Genom regeringens satsning Ungdomsjobb kan den som har avslutat sina gymnasiestudier under 2020 eller 2021 söka arbete inför hösten. Syftet är att ge ungdomar fler möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden.
En tjej bland sina vänner

Den som precis avslutat gymnasiet kan söka ungdomsjobb till hösten. Foto: Mostphotos

I förra veckan sprang studenterna ut och lämnade gymnasietiden bakom sig. Nu kan du som är minst 18 år söka jobb som ungdomsambassadör eller servicebiträde inom kommunens verksamheter och få värdefull erfarenhet inför framtiden. Tjänsterna börjar i höst och sträcker sig fyra månader framåt.

Lovisa gick från ungdomsambassadör till ungdomsombud

När den här satsningen gjordes förra året var ungdomsverksamheten Ung Puls snabba med att via sin verksamhet skapa jobb till ungdomar. Lovisa Mercurio, 19 år, från Linköping var en av de som anställdes. Hon tog studenten från det estetiska programmet med inriktning dans på De Geer Gymnasiet i Norrköping sommaren 2020.

– Jag såg det som en möjlighet. Tjänsten var som kultur- och ungdomsambassadör och kulturdelen lockade mig först. Jag visste inte vad Ung Puls var för typ av verksamhet men tjänsten beskrevs som en blandning av marknadsföring, möten med människor och att ordna aktiviteter, säger Lovisa Mercurio.

Men arbetets upplägg fick ställas om utifrån rådande förutsättningar med coronapandemin.

– Vi fick en tuff utmaning då all vår verksamhet ställdes om till att bli digital. Både vi och ungdomarna blev tvungna att arbeta på helt nya sätt. Jag kan bara konstatera att det ändå lyckades jättebra. Vi jobbade efter devisen - vi ställer inte in, vi tänker om, säger Victoria Wisén, ansvarig för Ung Puls.Lovisa Mercurio som ungdomsombud.

Lyckad satsning

Det var totalt 12 ungdomar som fick jobb som ungdomsambassadörer genom satsningen Ungdomsjobb.

– Idag kan vi konstatera att satsningen var mycket lyckad och har bidragit till kompetensförsörjningen i Linköpings kommun. Ett konkret exempel är ju Lovisa som gått vidare till en anställning i kommunen som ungdomsombud. Satsningen blev känd sent under sommaren 2020 och vi hade aldrig klarat att genomföra den om vi inte arbetat upp så god samverkan som vi idag har inom kommunen, säger Nina Arwskog, biträdande enhetschef på Arbetsmarknadscentrum.

Fakta Ungdomsjobb

Ungdomsjobb är en satsning av regeringen för dig som har avslutat dina gymnasiestudier under 2020 eller 2021. Syftet är att ge dig fler möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden.

Du får en anställning i Linköpings kommun och jobbar under fyra månader med start i september. Det finns två olika inriktningar på tjänster, du kan jobba som ungdomsambassadör inom kultur och fritidsområdet eller som servicebiträde inom vård och omsorg.