Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ny podd ska få Linköpings unga att debattera

23 mars 2020 | Kommun & politik, Uppleva & göra
Genom en ny podcast satsar Linköpings kommun på att stärka ungdomars engagemang i samhällsdebatten. ”Vi vill få unga att förstå politik”, säger kommunens ungdomsombud Paula Savina.

Kim Jonsson, Paula Savina, Redha Eladelli och Fanny Wandel arbetar med den nya podden.

Den tidigare podcasten ”Ungdomspodden” är ett minne blott. I april kommer istället ”Lyssna!” att lanseras. Konceptet är inspirerat av ”Tjafs!”, ett populärt debattprogram på Youtube för unga.

– Vi kände att den gamla podden inte nådde ungdomar i den mån vi hade önskat. Nu har vi hittat ett koncept som vi vet tilltalar unga, säger Fanny Wandel, ungdomsombud i Linköpings kommun.

Hon och kollegan Paula Savina har tagit experthjälp av gymnasieeleverna Redha Eladelli och Kim Jonsson.

– Vi har bra koll på vad som lockar ungdomar idag och vilka ämnen som är aktuella att diskutera i podden, säger Kim.

De ser båda fram emot att dra igång podden.

– Vi kommer främst att fungera som bollplank till Fanny och Paula, så vi kommer inte att ha någon särskild roll i själva inspelningen. Men vi planerar att sända live i höst och då är vi beredda på att vara med, säger Redha.

Stort intresse

Till varje avsnitt bjuds fyra ungdomar in för att debattera olika politiska ämnen. Fanny och Paula agerar samtalsledare och håller samman diskussionen genom att ställa olika frågor i det aktuella ämnet.

– Intresset har varit stort. Det är redan närmare 30 ungdomar som har anmält att de vill vara med i programmet. Det är jättekul. De första avsnitten kommer att ta upp de ämnen efterfrågats mest, bland annat jämställdhet, religion och rasism, säger Paula.

Engagera politiker

Syftet med podcasten är att öka kunskapen om demokrati och att visa vikten av ungdomars åsikter.

– Vi vill få unga att förstå politik och visa att politik är roligt, säger Paula.

Podden är även en länk mellan ungdomarna och Linköpings politiker.

– Det kan komma upp frågor som deltagarna och lyssnarna vill få svar på av våra politiker. I de fallen kommer vi att förmedla frågan så att politikerna har en chans att besvara den till nästa avsnitt. Vi är även öppna för att politikerna själva skickar frågor till ungdomarna, säger Fanny.

Satsar på hög kvalitet

Det första programmet planeras att släppas i början av april. Avsnitten kommer att ges ut var tredje vecka, men lite tätare den första månaden.

– Vi är supertaggade. Det här ska bli så kul. Vi vill inte släppa avsnitten för tätt eftersom vi tycker att det är viktigt att programmen håller en hög kvalitet med intressanta ämnen. Men för att få snurr på podden så kommer vi att släppa de tre första avsnitten en gång i veckan, säger Fanny.

Text och foto: Emmilie Engström