Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Ny seniormottagning på gång

21 oktober 2021
Ofrivillig ensamheten kan skapa stress och sjukdom. För att förebygga att äldre drabbas av psykisk ohälsa skapas nu en seniormottagning.
Elias Vardi, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen, Råd och stöd

Elias Vardi, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen, Råd och Stöd, Linköpings kommun

Elias Vardi är verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen, Råd och Stöd, inom Linköpings kommun. Han har just rekryterat fem kuratorer som ska arbeta i den nya verksamheten. Tre finns på plats redan och de övriga kommer i januari då verksamheten drar igång.

– Ensamheten är stor bland framför allt yngre äldre och orsakerna är många. Det kan exempelvis handla om att den som står en närmast har gått bort eller att man har dålig ekonomi och därför inte kan delta i aktiviteter, säger Elias Vardi.

Anhöriga

En del i den här gruppen har vårdat anhöriga och har då kunnat delta i aktiviteter inom Anhörigcenter. När den anhörige har avlidit så har den möjligheten försvunnit och många behöver en verksamhet att gå till.

Exakt vilket innehåll Seniormottagningen ska ha vet inte Elias. Men troligtvis kommer det att finnas möjlighet till enskilda samtal och någon form av gruppverksamhet.
– Vi kommer att undersöka bland de äldre vad de behöver. Vi ska också höra med hemtjänsten och socialtjänsten vilka behov som finns. Vi vet att ofrivillig ensamhet skapar ohälsa i form av stress och hjärt- och kärlsjukdomar och vi kommer därför att skapa forum där man har möjlighet att träffa andra i samma situation. Även uppsökande verksamhet kan vara aktuell.

Stötta

En del äldre får svårt att sköta ekonomin när maken eller makan som har skött den delen av livet dör. Seniormottagningen kommer att kunna ge ett visst stöd så att personen klarar det själv eller så kan mottagningen förmedla kontakt med andra verksamheter som kan stötta.

Seniormottagningen finansieras under 2021 och 2022 av statliga bidrag. Med Elias hoppas att verksamheten kan fortsätta efter det.
– Det viktigaste är att man ska känna att man inte är ensam.

Text och foto: Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

 

 

 

 

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: