Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nya anpassningar av restriktioner

1 juli 2021 | Uppleva & göra, Covid-19
Nästa steg av anpassade coronarestriktioner träder i kraft idag torsdag, 1 juli. Det innebär bland annat lättnader för serveringsställen och höjda deltagarantal för evenemang. Samtidigt kvarstår flera restriktioner och rekommendationer.
Orientering

Från och med idag, torsdag den 1 juli, införs ytterligare lättnader av coronarestriktionerna. Det är höjda deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar vilket innebär att fler kan delta på bland annat kulturevenemang. Fler tillåts också att delta i demonstrationer, vid motionslopp och liknande idrottstävlingar.

– Det känns hoppfullt att lättnader kan införas enligt den plan som Folkhälsomyndigheten har satt upp. Folkhälsomyndighetens råd som varit riktade till föreningar tas bort bort och verksamheterna har nu eget ansvar för att vidta lämpliga smittskyddsåtgärder. Nu kan både barn och vuxna idrotta och delta i olika idrottssammanhang, säger Karin Olanders, direktör på kultur- och fritidsförvaltningen.

För kulturen innebär anpassningarna en nystart genom att publiktaket höjs både inomhus och utomhus. Nu ses även sektioner som en möjlig anpassning för att ta in mer publik i större lokaler eller arenor.

– Det finns ett behov av kulturupplevelser som nu kulturaktörerna får större möjlighet att tillgodose. Men samtidigt innebär lättnaderna som införs idag ett stort ansvar för arrangörer att säkerställa att evenemang kan genomföras på ett smittsäkert sätt, säger Karin Olanders.

Serveringsställen tillåts även att ha öppet enligt ordinarie öppettider och reglerna för storleken på sällskap på uteserveringar tas bort. Däremot är det fortfarande viktigt att hålla avstånd och det är sittande förtäring som gäller. Inomhus tillåts sällskap på åtta personer per bord.

Fortsätt följa de allmänna råden

Det är fortsatt viktigt att följa de allmänna råden och trots att lättnader införs kvarstår fortfarande många av de tidigare rekommendationer, såsom att hålla avstånd, undvika trängsel i offentliga miljöer och ha god handhygien. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla att ses utomhus så mycket som möjligt och att undvika trängsel och större fester. Rådet att endast umgås i en mindre krets ersätts av råd att vidta smittskyddsåtgärder när du umgås med andra än de du normalt träffar. Det kan man göra genom att exempelvis ses utomhus istället för inomhus.

Kom ihåg:

  • Stanna hemma när du har symtom och testa dig.
  • Umgås utomhus och i mindre grupper.
  • Undvik att vara nära andra, framförallt i mindre utrymmen under längre tid.
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Tvätta händerna ofta.

För mer information om vad som gäller just nu kan du läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida.