Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Nytt konstprojekt i Linköpings centrum

29 oktober 2020 | Uppleva & göra
Under november ska Linköpings centrum fyllas med konst. Det blir ett sätt att lyfta stadskärnan och motverka den tomhet som drabbar staden när pandemin gör att människor måste hålla avstånd.
Konst i Linköpings centrum, en del av Exposé 2020

Det kallas Exposé 2020 och arrangeras av Linköpings kommun. Mellan 15 och 20 konstnärer deltar och syftet med konsten är att lätta upp stämningen i november.

– Tanken var att fylla stadens tomma luckor. Vi vill att det ska hända något nu när så många andra evenemang inte blir av. En del konstverk blir subtila och svåra att upptäcka, andra kommer att synas tydligt, säger Truels Olin, verksamhetschef, kulturscener.


Truels Olin. Foto: Christine Engström

Ett av de mer synliga verken ska placeras vid S:t Larskyrkan, ett annat mellan flaggstängerna på Stora torget och det som möjligen blir svårast att upptäcka ska sitta på ett tak vid Lilla torget. Flera av de skyltfönster som i dag är tomma ska också fyllas med konst.

– Det här är samtida konstnärer som ägnar sig åt samhällsreflektion. De har fått väldigt kort tid på sig så vi har inte gett dem några särskilda ramar, men en del av dem speglar pandemin, säger Truels Olin.

Det är Kultur och fritidsförvaltningen i Linköpings kommun som ligger bakom konstprojektet, men de finansierar det tillsammans med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen. Kommunen samverkar också med Linköpings innersta och andra privata aktörer i Linköping.

På grund av den ökande smittspridningen kommer ingen invigning eller gemensamma konstvandringar att genomföras.