Hoppa till huvudinnehåll

Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid

9 juli 2024 | Brottsförebyggande och trygghetsskapande
Kommunens aktivitetsparker i Berga, Skäggetorp, Lambohov och Ryd är populära och välbesökta nu under sommaren. Många barn och unga tar del av kommunens Pulsbanker, där det finns roliga prylar att låna, helt gratis. Men under kvällarna finns det behov av en ökad vuxennärvaro.

Kommunens aktivitetsparker är vanligtvis välbesökta under sommaren. Foto: Karin Almerén

Under sena eftermiddagar och kvällar kommer äldre ungdomar till parkerna, vilket i flera fall har skapat otrygghet hos de yngre besökarna. Det har både handlat om bråk och misstänkt narkotikahantering. Fler vuxna behöver finnas vid aktivitetsparkerna kvällstid.

Därför gör kommunen flera insatser med start tisdag 9 juli. Kommunens fältare och personal kring ungdomsverksamheterna kommer ha ett större närvarofokus på parkerna, och Frivilliga resursgruppen (FRG) kommer vara på plats kvällstid vid samtliga fyra aktivitetsparker. 

Dessutom sker rondering av kommunens väktare och ordningsvakter. Kommunen har samtidigt kontakt med polisen och för en dialog med fastighetsbolagens trygghetsvärdar, trossamfunden och andra aktörer för att fler vuxna och boende i området ska finnas ute och skapa trygghet.

– Vi ser ett behov av fler vuxna kring samtliga aktivitetsparker för att öka tryggheten för våra barn och unga. Ta med en picknickfilt och ät middagen i parken, ta ett träningspass på de gröna ytorna - oavsett om du har barn i parken eller ej. Allt för att öka den sociala kontrollen på platsen. Ser man misstänkt brottslighet såsom narkotikabrott, våld eller rekrytering så ska man kontakta polisen på en gång, säger Lisa Norrbin, säkerhetsstrateg i Linköpings kommun.

Förutom kommunens Pulsbanker erbjuder även Riksidrottsförbundet Sisu aktiviteter till barn och unga i de aktuella parkerna. 

Senast ändrad den 9 juli 2024

Senaste nytt

Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande
Roboten som hjälper elever tillbaka till skolbänken
Upptäck Linköpings historia och nutid i ny app