Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Omtänksam och trygg skolavslutning

9 juni 2021 | Förskola & utbildning, Covid-19
Veckan med skolavslutning och studenten är här. Även i år behöver vi alla hjälpas åt att fira student och skolavslutning med extra visad hänsyn för varandra. Både elever och anhöriga uppmanas till att hålla ett omtänksamt avstånd till sina nära och kära.

Under torsdagen slutar grundskoleeleverna skolan och på fredag tar sistaårseleverna på gymnasiet studenten. Att ta studenten är en milstolpe i livet, men även i år behöver vi alla hjälpas åt att fira studenten med extra visad omtanke för varandra. Det är fortfarande viktigt att hålla avstånd och följa de grundläggande rekommendationerna.

– För många studenter är det tradition att inleda studentdagen med frukost och firande i Trädgårdsföreningen, därför kommer vi i år att ha resurser på plats för att hålla koll och informera. Genom samtal med de som vi möter kan vi informera om olämpligheten i att vara för många tillsammans på en och samma plats, säger Anders Fernemark, säkerhetschef på Linköpings kommun.

Under torsdagen och fredagen förstärks den fysiska närvaron av vuxna även under kvällstid i centrala Linköping och andra prioriterade områden.

– Vi vill att eleverna ska få en trygg och säker skolavslutning. Vi från kommunen har organiserat en vuxennärvaro med bland annat Frivilliga resursgruppen och fältare, som kommer röra sig i mindre grupper för att bidra till ökad social kontroll och för att stärka tryggheten, säger Anders Fernemark.

Ett omtänksamt studentfirande

För att skapa ett studentfirande på ett säkert sätt, är det viktigt att alla hjälps åt och tar ansvar samt följer skolornas instruktioner. Tillsammans kan alla bidra till att det blir en fin dag som studenterna kan minnas med glädje. Utspringet kommer att anordnas klassvis och spridas ut under en dag. Två anhöriga per elev får delta vid utspringet och möta sin student. Att arrangera ett alternativt studentfirande bygger på att alla respekterar det omtänksamma avståndet till varandra.

På respektive gymnasieskolas hemsida finns en detaljerad planering med tider för utspring. För att undvika folksamlingar kommer en klass i taget att få springa ut. Detta för att skapa ett luftigare utspring där anhöriga får ett större utrymme att möta sin student. För att undvika folksamlingar är det viktigt att inte komma för tidigt och lämna skolgården gemensamt efter utspringet. Det kommer finnas personal på plats för att guida er.