Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Paradiset vinner arkitekturpris

25 mars 2021 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Parken Paradiset som skapades till bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 har vunnit Landskapsarkitekturpriset 2020.

Rekreation, möten och odling har varit ledord för gestaltningen. Foto: Ida Gyulai

Under Arkitekturgalan på torsdagseftermiddagen 25 mars delade Sveriges Arkitekter bland annat ut pris för bästa landskapsarkitektur år 2020. Av de totalt fyra nominerade bidragen var hela två stycken från Linköping, Broparken och Paradiset i Vallastaden. Och Paradiset kammade alltså även hem vinsten.

Växter och vatten

I juryns motivering kan man läsa: “I en tid när mångfalden är hotad och jorden allt mer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro. Paradisets enkla och naturliga innehåll visar en skicklig hantering av landskapsarkitekturens grundläggande verktyg; växter, vatten och topografi.”

"Parken har fått en tydlig och rumslig stomme som bygger på kullar." Foto: Måns Berg


– Otroligt roligt att Paradiset prisas och uppmärksammas. Paradiset handlar mycket om att att skapa tillsammans, vad som odlas på odlingslotterna blir en del av parkens helhet. Att motta det här priset är ett kvitto på att parken är framstående ur ett arkitektoniskt perspektiv. Att parken är omtyckt och används av Linköpingsborna är såklart det som värmer allra mest, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.

Del av "Tegar"

Paradiset var en del av förslaget “Tegar” av arkitektbyrån Okidoki vars stadsplan vann den allmänna tävling år 2012 som utlysts inför bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Parken vidareutvecklades sedan av arkitektbyrån 02landskap.

– Jätteroligt för oss på 02landskap! Och roligt att priset tilldelas en park. För en hållbar stadsutveckling i städer som växer och förtätas är det superviktigt att nya, fina parker anläggs. Paradiset tycker vi är ett bra exempel på det, säger Ulrika Gunnman, uppdragsansvarig arkitekt på 02landskap som utformat parken.


"Paradiset har blivit en park som många använder redan från start." Foto: Måns Berg


Parken utgör länk mellan det obebyggda landskapet mot norr och den nya stadsdelen Vallastaden i söder. Kulturlandskapet och mötet med det öppna jordbrukslandskapet har behandlats med varsamhet och kopplingen till det öppna landskapet bibehålls via tydliga siktlinjer och stråk. Mötet mot bebyggelsen har behandlats mer strikt med häckar i parkens ytterkant där gångstråk in mot Vallastaden och Universitetet kopplar samman parken med övriga staden.

Många använder

– Rekreation, möten och odling har varit ledord för gestaltningen. Att utveckla konceptet med tegar, från tävlingsbidraget för Vallastaden, var en annan viktig utgångspunkt, säger Ulrika Gunnman och fortsätter:

– Det vi är mest stolta över är att Paradiset har blivit en park som många använder redan från start. Parken har fått en tydlig och rumslig stomme som bygger på kullar, inramande häckstrukturer och byggda element, vilket kändes avgörande då platsens förutsättningar var ett stycke flack åkermark i träda.

Text: Johan Hermansson

Vill du veta mer om Vallastaden rekommenderas ett besök i stadsdelen och Vallastadens audioguide.