Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Park i Vallastaden nominerad till EU-pris

21 september 2021 | Stadsplanering & trafik, Uppleva & göra
Parken Paradiset som skapades till bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017 har valts ut som Sveriges bidrag till Green Cities Award.

Paradiset skapades till bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Foto: Måns Berg

Green Cities Europe är ett EU-finansierat projekt där 13 europeiska länder ingår för att arbeta för grönare städer. Som en del av kampanjen "More Green Cities for Europe" hålls en årlig internationell tävling som heter European Green Cities Award. Tävlingen hölls första gången 2020 med bidrag från sju länder och den gången förklarades Belgien som vinnare.

I år deltar 13 EU-länder i tävlingen och alla deltagande länder får nominera varsitt bidrag. Tävlingen efterlyser projekt som drar nytta av mervärdet av grön infrastruktur, och som stöder ett eller flera av Green Cities-kampanjens fem teman: social sammanhållning, hälsa/välbefinnande, klimat, biologisk mångfald och ekonomi. Och från Sverige har alltså parken Paradiset i Vallastaden nominerats.

"Unik kombination"

I den svenska nomineringen går det att läsa: “Projektet har valts ut eftersom det är ett exempel på hur vi kan utforma våra städer i framtiden. Urbanisering och klimatförändringar kräver nya lösningar för att upprätthålla och förbättra livskvalitén. Paradiset är ett lyckat exempel på hur det kan göras tack vare en unik kombination av offentlig park och privata kolonilotter.”

– Att Vallastadens parker håller en hög klass vet vi sedan tidigare, men för oss som jobbar med utveckling av stadens mötesplatser visar nomineringen till Green Cities Award att de kvaliteter som utvecklats i denna park är värda att uppmärksammas även internationellt. Det är väldigt roligt och innebär förhoppningsvis inte bara att våra medborgare känner stolthet för staden utan också att vi får fortsätta att arbeta med hög kvalitet och med långsiktighet när vi utvecklar våra gröna mötesplatser, säger Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.

Paradiset har blivit en aktiv park för hela Linköping. Foto: Måns Berg


Paradiset var en del av förslaget “Tegar” av arkitektbyrån Okidoki vars stadsplan vann den allmänna tävling år 2012 som utlysts inför bo- och samhällsexpot Vallastaden 2017. Parken vidareutvecklades sedan av arkitektbyrån 02landskap.

På det som tidigare var åkermark har arkitektbyrån skapat en park som utgör länken mellan det befintliga, obebyggda friluftsområdet i norr och den nya stadsdelen Vallastaden i söder. Paradiset är en odlingspark som visar vägen till nya sätt att utforma parker genom att slå samman kolonilotter med parken. Det främjar såväl biologisk mångfald som social sammanhållning.

Tidigare vinnare

I parken integreras rekreation, lekmiljöer, sociala ytor, gemensamma fruktodlingar och odlingslotter. Paradiset har blivit en ny aktiv park och en resurs för hela Linköping och så sent som i våras vann parken Landskapsarkitekturpriset 2020 som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Paradiset konkurrerar nu med bidrag från andra europeiska länder. Projekten kommer att utvärderas av en internationell jury och det vinnande bidraget tillkännages vid en prisutdelning hösten 2021.

Läs mer om tävlingen och se övriga bidrag här:

Läs mer om parken Paradiset och Landskapsarkitekturpriset här: