Parkeringshuset Akilles invigt

10 juni 2019 | Stadsplanering & trafik
Under en festlig ceremoni med handlare och grannar längs Storgatan invigdes på måndagen Linköpings senaste parkeringshus. Huset har varit under om- och utbyggnad under de senaste två åren. Under våren har takplanet, de inglasade trapphusen och fasadens utsmyckning blivit färdigställda.
Bandklippning

Bandet klipps vid invigningen på Akilles takplan. Foto: Lasse Hejdenberg/Hejdlösa bilder

– Vi har längtat efter den här dagen så vi vill fira ordentligt. Utbyggnaden blev försenad på grund av tidigare överklaganden av detaljplanen och vi har prioriterat tidsfaktorn högt i bygget, säger Niklas Hallkvist som är byggprojektledare på Dukaten Parkering.

Huset rymmer nu totalt 615 parkeringsplatser på fem plan.

– Vi vill rikta ett stort tack till Linköpingsborna som har haft tålamod med den långa byggprocessen och att parkeringshuset har varit rörigt på grund av att vi har haft öppet samtidigt som vi har byggt. Nu är äntligen alla fem plan klara, fortsätter Niklas Hallkvist.

 


Akilles fasad med hissar i glas.

 

Sträckningen av cykelvägen förbi Akilles har förbättrats och huset har fått en ny entré på kortsidan mot Västra vägen. Längs Akilles fasad mot Storgatan och Västra Vägen kommer ett hotell att byggas.

Den gamla vackra muren mot Gröngatan har bevarats och i planritningen av Akilles har Dukaten tagit hänsyn till grannbyggnaderna i närmiljön. Bland annat tar parkeringshuset upp arkitektoniska drag från stadsbiblioteket och de färgade fasadglasen understryker estetiken.

Fakta Akilles

• Parkeringshuset rymmer totalt 615 platser inklusive 12 stycken laddplatser för elbilar.

• Infart och utfart finns både på Västra vägen och på Gröngatan.

• Akilles har öppet dygnet runt.

• Under dagtid kl 8-kl 22 kostar det 15 kronor per timme. Nattetid kl 22-8 kostar det 1 krona per timme.

• Ett månadsabonnemang kostar 1 100 kronor och då ingår parkering i Detektiven och Druvan.