Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Personlig lockdown för alla i Östergötland

30 april 2021 | Covid-19
Region Östergötland uppmanar till personlig lockdown på grund av den ökade smittspridningen i länet. Det innebär skärpta rekommendationer för alla i Östergötland från och med 30 april till och med den 14 maj.

Smittspridningen i Östergötland har aldrig varit större än nu, vilket är mycket allvarligt. Vid en pressträff den 30 april uppmanades alla östgötar att genomföra en så kallad personlig lockdown. Det innebär att ett stort ansvar ligger på dig som person.
– Vi uppmanar till ett skärpt förhållningssätt för alla. Stäng av allt som går under de här två veckorna. Det är inte okej att ha fester eller sociala kontakter med de man inte brukar träffa, sade regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) vid pressträffen.

Fyra viktiga delar

Följ dessa viktiga råd från smittskyddsläkaren:

  • Träffa inga andra än dem du bor med.
  • Stanna hemma vid minsta symtom.
  • Arbeta hemifrån om du kan.
  • Håll minst två meters avstånd till andra människor - även utomhus.

Inga idrottstävlingar

Rekommendationerna innebär också att de nationella lättnaderna från Folkhälsomyndigheten som tidigare meddelats inte gäller för Östergötland under de kommande två veckorna. Det innebär att barn och ungdomar födda 2002 eller senare inte kan genomföra enstaka tävlingar inom idrott i Östergötland under de här två veckorna.

Personlig lockdown för samtliga östgötar

Samtliga östgötar, oavsett om de vaccinerats eller haft sjukdomen, uppmanas att undvika att träffa personer utanför det egna hushållet. Skolverksamheten pågår som vanligt, men övergår helt till distans vid lokala utbrott. Tillfälliga stängningar sker i tät samverkan mellan Smittskydd Östergötland och skolchefen.

Läs mer om personlig lockdown i Östergötland hos Region Östergötland: