Generalsekreterare till Internationella kvinnodagen

4 mars 2020 | Uppleva & göra
Den 8 mars, på den Internationella kvinnodagen, har huvudbiblioteket en hel dags program med fokus på kvinnor. Bland annat kommer Amnesty Internationals generalsekreterare i Sverige, Anna Lindenfors till huvudbiblioteket.

– I år har vi inget särskilt tema, men vi har valt att fokusera på det positiva som har skett för kvinnor, säger Sureyya Kurdi, anställd på Linköpings Stadsbibliotek. Hon är en av de programansvariga för Internationella kvinnodagen.

Kvinnors roll och rättigheter, dans och män som vill stoppa skitsnacket är något av det som presenteras under samma tak, denna dag.

Luul Hassan från Somaliska kvinnoföreningen talar om kvinnors roll i samhället. Byrån mot diskriminering håller i programpunkten ”Krig, flykt och integration ur ett kvinnoperspektiv”.

Dans och teater

Sureyya Kurdi vill slå ett slag för dansuppvisningen med Coursettes och teaterföreställningen med Ellen Key-sällskapet.

– Teater och dans har vi inte haft tidigare. Men jag vill också lyfta fram Locker Room Talk ”Vi stoppar skitsnacket” med Rogerio Silva.

Locker Room är en organisation som utbildar killar i åldern 10-14 år i jämställdhet och justa attityder. Den vill bland annat stoppa användandet av könsord och andra nedsättande ord om kvinnor i omklädningsrummen.

Arrangemanget är gratis och planeras i samarbete med bland andra Sensus studieförbund och Svenska kyrkan.

Agora

Även mötesplatsen Agora i Skäggetorp uppmärksammar internationella kvinnodagen. Klockan 14:00-17:00 kan besökare dansa, lyssna på föreläsningar och prova på må bra-aktiviteter.

Text: Eva-Karin Strand Wåtz